Köy Halkıyla Birlikte “Başka Bir Atölye” Deneyimi

KOÜ Mimarlık öğrencilerinin ağırlıkta olduğu çok disiplinli ve okullu başka bir atölye ekibi, Gölcük Saraylı Köyü'nde köy halkıyla beraber bir oyun alanı tasarladı.

Sınıf, mülkiyet, adalet, eşitlik, ekoloji, cinsiyet, türler, doğa, eğitim ve diğer tüm toplumsal bağlamları yer-mekan üzerinden yeniden düşünen ve arada kalmışlıklara odaklanan Başka Bir Atölye, Kocaeli’nin Gölcük İlçesi’ne bağlı Saraylı Köyü’nde tüm bu kaygılarla yerinde, yerlisiyle bir proje gerçekleştirdi.

1999 Depremi’nin merkez üssü olan Gölcük’e bağlı bir yerleşim olan saraylı Köyü, 1996 yılında kentsel sit ilan edilmiş. Köyün nüfusu, ekonomisi, sosyolojik yapısı 1999 depreminden oldukça etkilenmiş. 1930’lu yıllara kadar toprakla uğraşan köylü Gölcük Tersanesi’nin kurulmasıyla birlikte işçi sınıfına dönüşmeye başlamış. 1999 depremi sonrasında ise köyün tarım toprakları acele kamulaştırma ile imara açılmış. Ve kısa sürede köyün çevresi kalıcı konutlarla çevrilmiş. Köy her ne kadar mahalle adı altında kalsa da, çevresi yüksek katlı betonarme yapılarla çevrilmeye başlasa da, tescilli geleneksel evleri, tarihi çınar, köy kahvesi, camii üçlüsü ve köylülerin örnek dayanışmaları ve köylerini benimsemeleri ile özünü korumakta. Tüm bu arada kalmışlıklar, heterojen yapısı, kültürü, zengin potansiyeli sebebiyle Başka bir Atölye burada çalıştı.

Önce tüm köy incelendi, araştırıldı, gezildi. Köy sakinleri ile konuşuldu, ihtiyaçları dinlendi. Süreç boyunca köylülerin de katılımıyla açık atölyeler düzenlendi. Çeşitli uygulamalar yapıldı. Ve fikir birliği ile köy çocuklarının oyun alanı ihtiyacı baz alınarak köy merkezinde, köy kahvesinin arka bahçesinde bir çocuk oyun alanı tasarlanmasına karar verildi. Tasarım, Başka Bir Atölye üyeleriyle birlikte, çeşitli tartışmalar ve fikir alışverişlerinde bulunularak, makete dönüştürüldü. Ardından alan çalışmaları başladı. Arazi üzerine tartışılıp, eskizler çizilip, en sonunda rölövesi alındı. Tüm bu süreçlerden sonra malzeme temini ve bütçe tartışıldı. Gerekli iş bölümü ve programı ile birlikte tasarımın uygulama kısmına geçildi. Bu aşamaya çocuklar da dahil oldu.

Tasarım ahşap dikmeler, lastikler ve halatlardan oluşan, farklı deneyimler sunan esnek bir kompleks. Bu süreçte kullanılmayan lastikler, ahşaplar değerlendirildi. Halatlar tersane ustası yardımıyla gemici düğümleriyle çeşitli örgülerle örüldü.

Ahşaplar ve lastikler çocuklarla birlikte çeşitli renklere boyandı. Tüm bu süreç, köy halkı ve çocukların başından beri olan desteğiyle başarıya ulaştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın