Koruma(ma) Kurulu’na beraat!

Tuzla'da, üzerinde yüzlerce yıllık tescilli ağaçların bulunduğu Bizanslılardan kalma tarihi Ayazma'ya 'Belediye Nikah Salonu' yapılması iznini veren 5 no'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyelerinin yargılandığı dava sonuçlandı.

İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılanan 8 kişi beraat etti. Mahkeme hakimi Telat Aydın, kararını “sanıkların tutarlı ifadelerine ve kamunun zarar görmemesi sonucu oluşan vicdani kanaat”e dayandırdı.

Kurulun projeyi onaylamasının ardından Tuzla Belediyesi tarafından müteahhite verilen inşaat durdurulduğunda temeller açılmış ve birinci kat betonu atılmıştı. Daha sonra seçilen yeni belediye başkanı ise Ayazma’yı yeniden toparlamak için, betonları kırdırttı, çevre düzenlemesi yaptı. Bu süreçteki giderlerin belediye bütçesinden karşılandığı açıkken kamunun zarar görmediği kanaatine nasıl varıldığıysa anlaşılamadı.

Anlaşılamayan bir başka şey de; aynı suçu birlikte işledikleri iddiasıyla yargılanan kurul üyeleri için “tüm sanıkların, soruşturma ifade ve yazılı savunması ile mahkemedeki sorgularında ve yazılı savunmalarında birbiriyle uygun ifadeler vermeleri”nin, beraat gerekçelerinden biri olarak gösterilmesiydi.

Raporlar başka söylüyor

Oysa ki, dava dosyasında bulunan raporlar “kanaat”e ve sanıkların “birbirleriyle uyumlu ifade vermelerine” yer bırakmayacak kadar somut. Kültür Bakanlığı Başmüfettişi Necdet Yılmaz’ın hazırladığı ön inceleme raporu ve Yüksek Mimar F. Deniz Gündoğdu ile Müzeler Genel Müdürlüğü Uzmanı Şule Kılıç tarafından tarafından hazırlanan rapor inşaat nedeniyle asırlık tescilli ağaçların bir bölümünün kesildiğini, bir bölümünün zarar gördüğünü, ayrıca alanda tarihi kalıntılar olduğu için inşaatın yapılamayacağını ortaya koydu.

NE OLMUŞTU?

Her Şey, Tuzla’da Bizanslılardan kalma içinde yüzlerce yıllık tescilli ağaçların bulunduğu ve Tuzlalılar tarafından kuşaklardır çay bahçesi olarak kullanılan tarihi Ayazma’ya “nikah salonu” yapmak için, belediyenin iş makinelerini sokmasıyla başlamıştı. Tuzlalılar birkaç gün içinde 7000 imza toplayarak Kültür Bakanlığı’na şikayette bulunmuştu.

Bakanlık da şikayeti yerinde bularak inşaatı durdurmuştu. Süreç devam ederken kurulun aynı oturumda iki farklı karar aldığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dönemin Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci ve 5 No’lu Koruma Kurulu başkanı Zinnur Büyükgöz olmak üzere sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İçişleri Bakanlığı Büyükşehir ve Tuzla Belediye Başkanları için soruşturma izni vermezken kamu adına hareket eden Tuzla Cumhuriyet Savcısı Ersel Ertürk , bu karara itiraz etmeyeceğini yazılı olarak İstanbul Valiliği’ne bildirmişti. Böylece başkanlar için yargı yolu kapanmıştı. Ayazma’da yaşananlar basında geniş bir şekilde yer bulunca kurul üyelerinden İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fulin Bölen görevinden istifa etmişti. Tuzlaların konuyu ısrarla takip etmeleri sonucu yeni seçilen Tuzla Belediye Başkanı nikah salonu projesini iptal etmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın