Koruma ve Yaşatmayı Amaç Edinmiş Bir Proje: DDB Tuzambarı

ARKIV Buluşmaları'nın beşincisi Kasımpaşa'da yer alan DDB Tuzambarı'nda yapıldı.

Çanakkale Seramik&Kalebodur sponsorluğunda 27 Nisan 2010 tarihinde gerçekleşen ARKIV Buluşmaları’nın beşincisi Kasımpaşa’da yer alan DDB Tuzambarı’nda yapıldı. Projenin mimarlarıı Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar’ın önderliğindeki toplantıya Cem İlhan, Brigitte Weber, Gürhan Bakırküre, Aydan Volkan, NSMH’den Sibel Özdoğan, Hakan Deniz Özdemir, Çiğdem Mahsunlar, Tuğba Okçuoğlu, Gaye Keskin ve Metehan Kahya, Devrim Çimen, Sertaç Erten, Ömer Selçuk Baz, Rahmi Uysalkan, Asiye Bodur, Pelin Özgen ve Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Emine Merdim Yılmaz ve Beril Azizoğlu katıldı.

ARKİV Seçkileri 2008 listesinde yer alan ve XII. Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Yapı Dalı / Koruma-Yaşatma Ödülü’nün sahibi olan proje Hasan Çalışlar tarafından sunuldu. Daha sonra da mimarlarının anlatımı eşliğinde yapı gezildi.

Arkitera İşveren Ödülü adaylarından DDB Medina Turgul Reklam Ajansı için daha önce iç mekanlarını tasarladıkları için tanışıklıkları bulunan işveren mimarlık ofisine projeyi 2007 yılının Kasım ayında vermiş. Projenin eskiz aşaması 2008 Ocak ayına dek sürmüş.

Projenin tasarım amacı DDB Medina Turgul, DDB Co, Profilm ve Grafist ajanslarını tek çatı altında toplamak olmuş. Bu amaçla ilk olarak İstinye’de bulunan eski halı fabrikası binası önerilmiş. Daha sonra yaklaşık 170 yaşındaki bir zamanlar şehrin endüstriyel bölgesi olarak kullanılan, ancak günümüzde özgün yapısını kaybetmiş olan Kasımpaşa’da konumlanan eski Tuz Ambarı’nda karar kılınmış.

Önceden Tekel’e ait olan bu Tuz Ambarı’nın “Medina – Turgul DDB” tarafından uzun süreli kiralanmasıyla birlikte binanın kapsamlı restorasyon ve dönüşüm projeleri hazırlanmış.

10 metre yüksekliği aşan dört ayrı galerisiyle ve kalın taş duvarlarıyla son derece güçlü bir mekan olan Tuzambarı’nda, ihtiyaca yönelik olarak çelik asma katlar planlanmış, çalışma hacimleri birbirine bu yolla bağlanmış. Ajansın farklı departman ve hizmet alanları, galerilere uygun olarak bölümlere ayrılmış.

Mevcut dolu – boş ilişkilerine uyularak, taş duvarlar korunmuş, ikinci bir strüktür çelik – cam olarak tasarlanmış.

Yapının orijinal dokusunun korunabilmesi için tüm taş duvar derzleri yıkanmış ve kimyasal analizler sonucu karar verilen solüsyonlarla kuvvetlendirilmiş. Bu aşamada yıkılmış ve zarar görmüş bazı taşlar yeniden örülerek restore edilmiş.

Yapının arka tarafında bulunan dar avluya mekanik donanımlar Türkiye’nin en büyük vinçlerinden biriyle yapının üstünden geçirilerek konmuş. Bu avlu aynı anda yapının nefes alan tek alanı.

Binanın kesitine bakıldığında mekanlar çelik çerçeve içine alındığı açıkça görülüyor. Tekel zamanında yapılan çelik çatı ile sonradan eklenen çelik çerçeveler farklı renklerde boyanarak vurgulanmış. Tüm elektromekanik tesisat, güçlendirilen çatı makasları arasından, açıktan götürülmüş.

Kasımpaşa’da binanın restorasyonu sırasında birçok kez hırsızlık maduru olan ekip yapının cephesinde şeffaflık kullanımı fikrinden sadece bu yüzden vazgeçmiş.

Projedeki en büyük sıkıntıyı zaman darlığı oluşturmuş. Eski ofislerini 2008 Ağustos ayında boşaltması gereken ajans yetkilileri mimarları sıkıştırmış. Bu yüzden uygulamanın başında neredeyse mimarlık ofisindeki herkes beklemiş. Bu yüzden de projenin müteahhitliğini Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık yapmış. Ve Ağustos 2008’de ajans taşınmış.

Ortaya çıkan sonuç, yaratıcı bir iş sahasına uygun, çalışanlarına bireysel çalışma alanları yaratan, modern, ama korumacı bir anlayışa sahip mimari çözüm olmuş.

ARKİV Buluşmaları Hakkında
Kapalı oturumlar halinde iki haftada bir düzenlenen buluşmalarda her oturumda farklı bir proje geziliyor ve tartışılıyor.ARKİV Buluşmaları’nın aktıncı durağı Teğet Mimarlık tarafından tasarlanan YKB Bankacılık Akademisi’nde gerçekleşecek.

Buluşmaların kaydedildiği videolar, ARKİV’de ilgili projelerin başlıkları altında yayınlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın