Koruma Kararı Kaldırılan Binanın Yıkımına Başlandı

Zonguldak'ta, koruma kararı kaldırılarak yıkım kararı alınan kentin en merkezi yerindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TKK) ait tarihi kömür yıkama tesisi (lavuar alanı) binasının yıkımına başlandı.

1957’den itibaren TTK’da üretilen kömürlerin yıkandığı 141 bin metrekare alana sahip Terakki Mahallesi’ndeki kömür yıkama tesisi, 2006’da ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle devre dışı bırakıldı. Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Mimarlar Odası Zonguldak Şubesi’nin başvurusu üzerine kömür yıkama tesisini, ‘Endüstri mirası’ olarak tescilleyerek koruma altına aldı. Harabe halindeki bir bina ile 3 kuleden oluşan tesisin bulunduğu alan, geçen sürede çöplüğe döndü.

Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Zonguldak Belediyesi’nin başvurusu üzerine geçen Kasım ayında tesiste yeniden inceleme yaptı. İnceleme sonunda alandaki harabe binanın koruma kararı kaldırıldı. Kulelerin ise korunmasına devam edildi. Zonguldak Valiliği’nin aldığı yıkım kararıyla da bugün binanın yıkım çalışmasına başlandı.

İş makineleri, yıkıma çatıdan başlayabilmek için binanın yanına hafriyat yığarken, vatandaşlar çıkan demirleri toplamaya çalıştı. Çoğunluğu Romanlar’dan oluşan vatandaşlar, tehlikeye aldırmadan, iş makinelerinin hafriyat aldığı yerlerden çıkan demir, kablo gibi hurdaları topladı. Vatandaşlar, topladıkları hurdaları satarak aile bütçelerine katkı sağlayacaklarını söyledi.

Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, binanın yıkılmasının ardından, lavuar alanı için daha önce uygulanması planlanan sosyal yaşam projesini hayata geçirmek istediklerini söyledi. Arazinin TTK’ya ait olduğunu hatırlatan Başkan Akdemir, “Benim gönlüm, daha önce belediyenin açtığı proje yarışmasında 1’inci olan projenin burada uygulanması. Bunun için devlet yetkilileriyle görüşeceğiz. Bu alanın, insanların çocuklarıyla gezebileceği, çay içebileceği, güzel vakit geçirebileceği bir yer olmasını istiyorum” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın