Korsika Adası’nda Taş ve Keresteden Okul Tasarımı

Amelia Tavella Architectes, Fransa'daki Korsika Adası'nda bir okul tasarladı.

Adanın Corse-du-Sud bölgesinin sınırında yer alan köy; dağlara doğru muhteşem manzaralar sunan ormanlar ve çayırlarla çevrili. Söz konusu arazi önceden binicilik amaçlı kullanılıyordu.

Bina, taş ve kereste başta olmak üzere doğal malzemeler kullanılarak kırsal ortamı tamamlayacak şekilde tasarlandı. Stüdyo, malzeme tercihini şu şekilde açıklıyor:

Ahşap, bu bağlamda her zaman ve her yerde, binaya doğa ile gerçek bir simbiyoz yaşamak için fırsat sunuyor. Bu doğal malzeme her şeyden önce konfor ile eş anlamlı.

Bina, iki yüz yıllık meşe ağaçlarının arasında kalıyor. Ahşap kaplı hacim içerisinde sınıflar, çok amaçlı bir salon, resepsiyon, kafeterya ve ofisler bulunuyor. Bu bloğa dik olarak, kuzey ve güney yönüne uzanan bir çift kanat mevcut. Kanatlardan birinde müdür ofisi, personel odası ve arşiv, diğerinde ise kreş bulunuyor.

Ana yapı, farklı opasitede görünüşler sağlamak amacıyla tavan seviyesinin üzerinde devam eden dikey çam tabakalar ile kaplandı. Ahşap kaplamanın camlı açıklıklarla bölünmesi ve pencerelerin kaplamanın arkasına yerleştirilmesi ile yapı üzerinde sürekli değişen bir ışık ve gölge oyunu sağlandı.

Binanın hafif eğimli çatı hattı, çıtalı cephe boyunca bir dizi ahşap kiriş tarafından desteklendi. Eğimli form, yakındaki dağların sırtları ile ilişkilendirildi. Kuzey kotundan köye doğru uzanan kanat; granit kaplı, geleneksel Korsika yapısını uyandırmayı amaçlayan bir teknik kullanılarak inşa edildi.

Ana giriş, ahşap bir gölgeliğin camlı bir kapıya doğru uzanan korunaklı bir yol oluşturduğu ahşap ve taş hacimlerinin birleşimine yerleştirildi. Sahadaki eski meşe ağaçlarından biri girişin yanında yer alıyor ve kafeteryanın bir tarafını kaplayan büyük bir pencere ile çerçeveleniyor.

Binanın karşısındaki ikinci ağaç; kreş ve çok amaçlı odanın bitişiğinde yer alan oyun alanını karakterize ediyor. Ahşap liflerden yapılmış ahşap pencere çerçeveleri ve asma tavan panelleri ile doğal estetik iç mekanda da devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın