Kore’de Katmanlı Bir Renovasyon Projesi

Kore’de Katmanlı Bir Renovasyon Projesi

Sukchulmok, Seul’de yer alan eski yapıyı, tarihi izleri muhafaza ederek bir kahve dükkanına dönüştürdü.

Fotoğraflar: Hong Seokgyu

Sukchulmok, 1983’de inşa edilen eski yapıya modern bir dokunuş ekleyerek binanın biçimsel dilini yeniden şekillendirdi. Seul’un Yongsan semtinde bulunan ve Kore’de 1980’li yıllarda oldukça sık rastlanan müstakil konut tiplerinden biri olan yapı, günümüzde pek sık kullanılmayan tuğla bir kaplamaya sahipti. Her yerde alanın genişletildiğine ya da hasar gören alanlara takviye yapıldığına dair izler görmek, zamanın amaca ve kullanıcıya göre harcandığını akla getiriyordu. Sukchulmok, diğer renovasyon projelerinde de yaptığı gibi ihtiyaca yönelik eklenen eski izleri korumayı tercih etti ve projede estetik bir uyum yakalamaya özen gösterdi.

8 metre uzunluğundaki iki katlı yapı, iki katlı bir betonarme strüktür ve arasında bir tuğla strüktür olacak şekilde üçe bölündü. Binanın ilk izleniminde eskimeden mi yoksa teknik sorunlardan mı kaynaklandığı bilinmeyen sorunlar göze çarpıyordu; beton korkuluklar hafif eğilmişti, bazı duvarlar hasar görmüştü ve yağmur olukları çalışmıyordu. Eski ve hasar görmüş fonksiyonları onarmak ve bunları tek bir konsept altında toplamak için; dikey olarak bütünlüğünü yitirmiş yapı, paslanmaz çelik kullanılarak birleştirildi.

500 milimetre çapındaki silindir, dikey olarak bağlandı ve binayı tek bir bütün haline getirdi. Uygulanan dokunuşlar ile yapısal güçlendirmenin ve yağmur oluklarının işlevsel sorunları çözülürken yapının eski dokusuyla uyum yakalandı.

Yapının eski izleriyle uyumlu olması adına, malzeme olarak paslanmaz çelik, eski tuğlalar ve kızılçam kullanıldı. İkinci kattaki farklı zamanlarda döşenmiş tuğlalar, uygulanma dönemine göre farklı dokular ortaya çıkardı ve bu sayede, bir kez daha yapının tarihi vurgulandı.

Birinci ve ikinci katta iç mekanda, 80’li yılların oturma odalarında sıkça rastlanan kırmızı sedir panjurlar kullanıldı ve mevcut betonarme strüktür açıkta bırakıldı. Ham bir doku kullanılarak, olabildiğince sofistike bir atmosfer yaratıldı. Bu sayede hem uyum yakalandı hem de kaotik bir atmosferden yaratmaktan kaçınıldı.

Zaman içerisinde orijinal görünümüne sürekli olarak eklentiler yapılan mekana, 2023 yılında son görünüme ulaşması için son kez birkaç eklenti yapıldı. Yapıyı kullanacak olan müşteri, ziyaretçilerini profesyonel bir fırın ve taze kavrulmuş kahve çeşitleri ile karşılayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın