Köprüyle birlikte imar izni de gelsin

Poyrazköy ve Garipçe'de yaşayan vatandaşlar köprüyle birlikte en büyük sorunları olan 'imar izni'nin de çözülmesini istiyor. Poyrazköylüler ev yapamadıkları için çocuklarının köyde yaşayamadığını söylüyor

İstanbul’a yapılacak 3. Köprü için Poyrazköy ve Garipçe’de sondaj çalışmaları devam ediyor. Poyrazköy’de yaşayanlar ise köprünün kendileri için büyük umutlar taşıdığını, en büyük sorunları olan imar izni sorununun da bu fırsatla giderilmesini istiyor. Poyrazköylülerin en büyük endişesi ise kendilerine verilmeyen imar izninin birkaç yıl sonra lüks villalara verilmesi ihtimali. Köylüler ev yapamadıkları için gençlerin köyde yaşamadığını, okula gönderecek çocuklarının bile kalmadığını söylüyor.

İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren “Kuzey Marmara Otoyolu Projesi” için ilk zemin etütleri yapılıyor. Zeminden alınan örneklerin İTÜ’ye gönderilmesinin ardından köprü güzergahında çalışmaların yoğunlaşması beklenirken, Poyrazköy’de yaşayanlar imar sorunlarının da çözülmesini istiyor. 80 yıl önce kurulan Poyrazköy’de yaşayan çoğunluğu Rizeli ve akraba olan vatandaşlar, en büyük sorunlarının imar izni verilmemesi olduğunu söylüyor. 3. Köprü’nün bölgeye canlılık getireceğini belirten Poyrazköylüler imar izni verilmediği için köy nüfusunun çok azaldığını da vurguluyor.

350 hane bin nüfus

350 haneli köyde bin kişinin yaşadığını ve sadece 15 çocuk olduğunu söyleyen Poyrazköylüler, ev yapamadıkları için gençlerin Sarıyer ya da Beykoz’a yerleştiklerini, böylece köyün her geçen gün daha çok yalnızlaştığını vurguladı. 78 yaşındaki Rüstem Ataman, “3. Köprü herkese faydalı olacak. Buraya büyük canlılık getirecek. Köyün ismi anılır olacak. 2 yıl önce sadece balıkçıların bildiği bir köyken köprüyle birlikte herkesin tanıdığı yer oldu” dedi.

Mustafa Maraş ise, “Orman yok edilmeden köprü inşa edilirse çok seviniriz. Biz hep yeşili görmeye alışığız. Burada köylüye imar verilerek açılmalı. Köylü ev yapamadığı için başka yerlere gidiyor ve sayımız hep azalıyor. Ama sadece köylüye imar verilsin. Köprünün çevresinde yapılacak evlere sınırlama getirilmeli. Biz köyün nüfusunun artmasını istiyoruz” dedi.

‘Köyümüz canlanacak’

Süleyman Ersoy da, “Mutlaka gürültü ve egzoz kirliliği getirecek 3. Köprü. Ama köyümüzün canlanması için gerekli. Poyrazköy imara açılmalı. İmara açılırsa evlenecek çocuklarımıza ev yaparız, onlar da burada kalır. Böylece torunlarımız da burada okur” diye konuştu.

‘Lüks villalar yaparlar’

Balıkçı reisi İshak Türkmen ise, “Köprü doğayı tahrip edecek ve Poyrazköylüler başka yerlere yerleşecek. Çünkü buralar büyük inşaat firmalarının proje alanı olacak. Köyümüz burada yaşayanların olmalı. Ama köprünün yapılmasıyla hazırda bekleyen inşaat firmalarının buralara lüks villalar yapacağını düşünüyorum. Bu yüzden köprüye karşıyım” dedi.
62 yaşındaki Nesip Ataman ise, “Köyümüzde herkes akrabadır. Yabancı kimse bulunmaz ama sayımız azalıyor. Okula gönderecek çocuk bile kalmadı. Köprü gerekli bence. Bölgenin doğal dokusunu bozmayacak şekilde yapılırsa kabul ederiz. Ama tahribat yapıp betonlaşmada olmamalı” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın