‘Köprü Değil Orman!’

3. Köprü yaratacağı çevre tahribatı, değişen güzergâhı ve yaratacağı yeni bir şehir ile ilgili olarak tartışılıyor.

Change.org isimli internet sitesinden başlatılan kampanyada ise köprü yapımından vazgeçilmesi ve toplu taşımaya ağırlık verilmesine yönelik somut adımlar sıralanıyor. Kampanyanın çağrıcısı, Kuzey Ormanları Savunması’ndan Ali Yıldırım: “Bu kampanyaya TEMA, Buğday Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Şehir Plancıları Odası destek verecek. İmzaya yeni açıldı ve amacımız da kıyımın durdurulması. Kampanyada istediklerimizi somut bir şekilde ortaya koyuyoruz. Örneğin Marmaray açıldığında rahatlama yaşanacak. İlk aşamada 600 bin kişi, tam kapasitede ise 1 milyon kişi kullanabilecek. Bu yüzden raylı taşımaya ağırlık verilmesini istiyoruz. Bu imzalar 50 bin kişiye ulaştığında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’na, Orman ve Su İşleri Bakanı’na, Çevre Ve Şehircilik Bakanı’na teslim edilecek. Elimizde TMMOB’unda konuyla ilgili yazdığı detaylı bir rapor var. 

Rapora ttp://www.spoist.org/dokuman/Raporlarimiz/spoist_3.koprurapor.pdf adresinden ulaşılabilir” dedi. İmza metnindeki bilgiler ise şöyle;

– İstanbul’u, insanını ve vahşi doğasını tehdit eden 3. Köprü projesini acilen durdurun. Trafik sorunu için gerçek çözüm olan raylı sistem ağını güçlendirin.

Linki verilen TMMOB raporunda 3. Köprü’nün kente çok uzak olduğu, İstanbul trafiğini çözmeyeceği gösterilmiş ve vereceği zararlar dikkate alınarak çok net bir dille yapılmaması gerektiği vurgulanmış.

– Marmaray projesi tamamlandığında yakalar arası trafikte ciddi bir rahatlama olacak. Ayrıca Deniz ve demiryolu ulaşımının karayolu ile birlikteliğini ve daha verimli bir taşıma kapasitesi sağlayan Ro-Ro ve Ro-La uygulamaları ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerindeki transit trafik yükü azalacak.

– Kent ile ilişkisi olmayan 3. Köprü, İstanbul’un son orman alanları olan Kuzey Ormanlarını üzerine inşa ediliyor ve bu alandaki doğal yaşamı yok etmek üzere.

– Kuzey ormanları İstanbul’un doğası ve kentlisi için vazgeçilemeyecek derecede önemlidir. Kuzey ormanları milyonlarca ağaç ile birlikte içme suyu havzalarını, kalan son tarım alanlarını barındırır ve göç eden kuşların dinlenme alanıdır. Birici ve ikinci köprüden önce İstanbul’un üçte ikisini oluşturan, şimdi ise üçte birlik bir alanda kalmış şehrin son doğal yaşam alanlarıdır. Temizlediği havayı kuzeyden esen hakim rüzgarlar bize getirir, nefes almamızı sağlar. Kampanyaya şimdiye kadar 500’den fazla insan imza verdi. Bilgilere ise http://www.change.org/koprudegilorman adresinden ulaşılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın