Kopenhag’daki 1960’lardan Kalma Apartman Bloğunun Değişimi

Danimarkalı mimarlık ofisi Tegnestuen Lokal, Kopenhag’da bulunan ve komşuları tarafından ”mahallenin en çirkin binası” olarak adlandırılan bir apartman bloğunun yalın beton dış cephesini köşeli, bitkilerle kaplı cam bloklarla değiştirerek dönüştürdü.

1960’larda inşa edilen, Frederiksberg semtinde bulunan altı katlı apartman bloğu lineer balkonuyla tipik rasyonalist bir cepheye sahipti. Tegnestuen Lokal’ın yenilemesi ile uzun beton balkonlar bir dizi camlı blokla değiştirilerek cepheye üç boyutlu bir görüntü getirilmiş. Bina bir yandan daha çekici bir hale getirilirken diğer yandan blok sakinlerine oturup aşağıdaki sokağı izleyebilecekleri veya komşularıyla sohbet edebilecekleri bir açık alan sunulmuş. Ayrıca bitki yetiştirmek için de alan yaratılmış.

Ørsted Gardens adı verilen projede birincil amaç binadaki sosyal uyumu güçlendirmek için yeni bir sosyal alan yaratmak olmuş.

Tasarımda, binanın orijinal erişim yürüyüş yollarını korunurken; cam bloklar ile alan dışarı doğru uzatılmış.

Bloklar, hangi mekanın hangi rezidansa ait olduğunu açıkça ortaya koyacak şekilde planlanmış.

Yeni cephe, daireleri yoğun trafik gürültüsünden korurken bina sakinlerinin binada yaşama şeklini de değiştirmiş.

Yapı çelik ile çerçevelenmiş ve açılıp kapanabilen cam panellerle kaplanmış, bu da alanın yılın farklı zamanlarında daha kullanışlı hale gelmesini sağlamış.

Ahşap panjurlar camların bir kısmını gölgeleyecek şekilde tasarlanmış. Sakinlere kendi mini bahçelerini yetiştirme özgürlüğü verilmiş.

Yenileme sırasında binanın zemin katındaki ticari alan da elden geçirilmiş ve mevcut benzin istasyonunun yerini bir süpermarket almış.

Ofis, yaklaşımlarının 1960’ların aynı tarzdaki diğer birçok konut bloğunda tekrarlanabileceğine inanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın