Kopenhag’da Peyzajı Çerçeveleyen Pavyonlar: Naturpark Amager

Fotoğrafçı: Morten Aagaard Krogh

Fotoğrafçı: Morten Aagaard Krogh

Fotoğrafçı: Morten Aagaard Krogh

Fotoğrafçı: Morten Aagaard Krogh

Fotoğrafçı: Morten Aagaard Krogh

Fotoğrafçı: Morten Aagaard Krogh

Kopenhag’da Peyzajı Çerçeveleyen Pavyonlar: Naturpark Amager

Kopenhag Belediyesi’nin açtığı yarışmada birincilik ödülünü alan Naturpark Amager'in yapımı tamamlandı.

Proje peyzaj tasarımının niteliğini, işlevini ve topluluklarının önemini vurgulayan ince bir mimari palet ve net bir hikaye anlatımı aracılığıyla benzersiz bir habitatı harekete geçiriyor.

Yeni bir dizi ziyaretçi noktası, park boyunca görsel bağlantılar kurarak, korunan peyzajın ziyaretçiler için daha doğrudan erişilebilir olmasını sağlıyor. Bu yeni noktalar, ziyaretçilerle doğa arasındaki buluşmayı çerçeveleyen yeni bir rota zinciri oluşturuyor. Ziyaretçi noktaları birbirinden çok farklı olsa da hepsi dönüşüm ve doğal zıtlıklarla ilgili bir hikayeyi paylaşıyor. Bireysel tasarım, eşsiz peyzaj karakterlerini ve faaliyetlerini geliştiriyor.

Park 35 yaklaşık kilometrekarelik geniş ve çeşitli bir alanı kapsıyor. Park ile bütünlüğü bozmadan görsel bir iletişim kurmaya çalışmak hem büyük bir potansiyel doğuruyor, hem de işi zorlaştırıyor.

Parkın yeni kimliği, basit bir tasarım sözlüğü kullanarak var olan karakterini ve mekan duygusunu güçlendiriyor. Bu sözlük, peyzajda tasarım yapma, malzeme seçimleri gibi pek çok karara dair çok yönlü bir alet kutusu gibi işliyor.

Tasarım, bağlama sıkı sıkıya bağlı güçlü bir kimlik oluşturan, kolayca tanınabilir bir mimari yaratıyor. Her bir ziyaretçi noktası, kentsel alandan doğaya veya karadan suya gibi fiziksel geçiş alanlarına yerleştirilmiş. Bu geçiş noktalarına yerleştirilen ziyaret noktaları, peyzajı çerçeveleyerek onu küçük parçalara ve hikayelere bölüyor, böylece doğaya dair farklı deneyimler yaratıyor. Ayrıca ziyaret noktaları ziyaretçiler için yeni deneyimler yaratmakla kalmayıp, gelecekte parkta yaşanabilecek olası gelişimler için de değişken ve çok yönlü bir çerçeve sağlamış oluyor.

Görünür ahşap konstrüksiyonlara sahip klasik hacimler ve yanmış ahşap levhalarla kaplı büyük ve belirgin çatı şekilleri, ziyaretçi noktalarının büyük manzara karşısında samimi toplanma ve paylaşım mekanları olarak öne çıkmasını sağlıyor. Ziyaretçi noktaları ağı peyzaj deneyimini güçlendiren bir ince ipuçları katmanıyla destekleniyor.

Park boyunca bir bağlantı elemanı olarak işleyen bu ipuçları erişilebilirlik, iletişim ve yön bulma konusunda yardımcı oluyor. Bu ipuçları, birincil faaliyetlere, ziyaretçi noktalarına ve peyzajın ilerisine giden yolu gösteren küçük unsurlar olma görevini görüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın