Kopenhag Ormanlarında Dostane Dev Heykelleri

Üç senedir, kullanılmış ahşap parçalarını yeniden işlevlendirerek büyük ölçekli heykeller yapan sanatçı Thomas Dambo, Kompenhag'ın ormanlarında dev heykelleri tasarladı.

Dambo son projesi “The Six Forgotten Giants”ta, batı Kopenhag’taki kent ormanlarına, ürettiği 6 dev heykelini yerleştirdi. Ziyaretçiler, devlerin yerlerini gösteren bir “define haritası” ile her birinin kendine ait hikayesi olan sıradışı dostane yaratıkları arayıp bulabiliyorlar.

Projenin hikayesi şöyle: Dambo, Porto Riko’nun pek bilinmeyen bir lokasyonuna bir heykel yerleştiriyor. Porto Rikolular, sanatçının heykeli popüler mekanlardan uzak bir yere yerleştirmesini garipsiyor. Ancak zamanla pek çok kişi bu gizli yeri sırf heykeli ve heykelin bulunduğu yerin güzel peyzajını görmek için ziyaret ediyor. Bu başarıyı gördükten sonra Kopenhag’ın batısındaki belediyeler, insanları doğaya çıkarıp keşfe teşvik edecek projeler yapma fikrinden hoşlanıyor ve Dambo’yla iletişime geçiyor. Böylelikle, oyun oynamayı ve doğayla iç içe olmayı bir arada deneyimleten heykel yerleştirme projesi doğuyor. Bu oyun sayesinde, insanlar daha önce hiç keşfetmedikleri yerleri buluyor ve doğanın keyfine varıyor.


Devlerin yerlerini gösteren “define” haritası


Thomas on the Mountain

Devlerin hepsi Dambo ve ekibinin toplam 600 adet ahşap raf, kulübe, eski çit ve diğer çeşitli kaynaklardan elde ettiği toplama parçanın geri dönüştürülmesiyle üretilmiş. Heykellere, heykel yapımında çalışan gönüllülerin isimleri verilmiş.


Teddy Friendly

Heykellere ruh veren yaratıklar, bir haritayla iz sürme oyununun parçası olmakla birlikte, konumlanış biçimleri ve vücutlarının girdiği pozisyonlara göre farklı işlevler de üstleniyor. Örneğin, Kopenhag’ın Hvidovre kentinde, küçük bir tepenin üzerindeki “Hill Top Trine”in seyir noktası görevi gören ellerinin üzerine tırmanılıp buradan manzara izlenebiliyor.


Hill Top Trine

Dambo, heykel yerleştirdiği tepelerde gördüğü eski uyku tulumları, yiyecekler ve geride kalan diğer eşyalardan, buralarda evsiz insanların kaldığını anlamış ve heykellerden birini, içinde insanların uyuyabilecekleri bir barınak olarak tasarlamış. Heykele, kendisine üretim sürecinde yardım eden eski asistanı Louis’in ismini vermiş.


Sleeping Louis


Oscar Under The Bridge

Etiketler

Bir yanıt yazın