Koolhaas’ın Saf Dışı Bırakıldığı Yarışmaya Gehry Davet Edildi

Rem Koolhaas'ın oyun dışı bırakıldığı Amaravati Capital Complex yarışmasında Frank Gehry, Richard Rogers ve Norman Fosters yarışacak.

Hindistan’ın Amaravati kenti için yarışmanın hedefi tasarlanacak kompleks ve ulaşım ağı ile merkezin “insanların başkenti”ni simgelemesi bekleniyor. Günde 3.000 kişinin turistik amaçlı ziyaret ettiği merkez aynı zamanda bir transfer ve ulaşım noktası.

Yerel mimarlara açık olmayan, davetli yarışmada ilk aşamada Rem Koolhaas’ı da yarışmaya davet eden yönetim açık gerekçeler göstermeden, mimarı saf dışı bırakılmasının ardından,  yerine Frank Gehry’i davet etti. Son olarak yarışmacı ekipler Frank Gehry, Richard Rogers ve Norman Fosters olarak tanıtıldı.

Yarışmanın jürisi, Hint, Japon ve Malezyalı mimar ve plancılardan oluşuyor. Jüri kendilerine yöneltilen “yarışmanın yerel olmayan mimarlara açılması” eleştirilerini “Bu Hint mimarlığı için çok önemli bir an. Le Corbusier’nin Chandigarh’ı tasarladığı zamana, Louis Kahn’ın gelişindeki coşkuya benzer bir an…” diyerek yanıtlıyor.

Hint mimarlar, yarışmaya cephe alırken, jüri üyesi şehir plancısı K T Ravindran “Bir ‘Hint mimarlığı” tanımı olduğunu düşünmüyorum. İyi ya da kötü mimarlık vardır. Davetli isimler uluslararası ölçekte iş yapan mimarlar. Nasıl ki Charles Correa ya da Raj Rewal Portekiz’de iş yaptığında bundan gurur duyduk ve ‘neden yerel mimarlar davetli değildi’ diye eleştirmediysek bugün de durum aynı.” yorumunda bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın