Konya Mimarlar Odası: ‘Yağmanın Anayasasını’ reddediyoruz!

Konya Mimarlar Odası Başkanı M. Serdar Işık bir basın açıklaması gerçekleştirerek "kentsel dönüşüm" yağmasına ve AKP'nin yeni anayasa ile bu yağmayı kurumsallaştırmak istemesine tepki gösterdi.

Konya Mimarlar Odası Başkanı M. Serdar Işık Konya Mimarlar Odası binasında bir basın açıklaması gerçekleştirerek kentsel dönüşüm uygulamalarına tepki gösterdi. AKP’nin yapmak istediği anayasanın kentsel dönüşüm yağmasını yasal güvence altına alacağını belirten Işık, ülkenin, bölgesel sorunların ortasına itildiğini ifade etti.

Işık, basın açıklamasında, “Toplumun anayasa üzerinden zapturapt altına alınmaya çalışıldığı bu süreçte, ekonomik perspektif kentsel dönüşüme dayandırılmakta ve insani, bilimsel ve mesleki tüm birikimler yok sayılarak; 3. Köprü, Atatürk Orman Çiftliği, su havzaları, HES, altın madenleri, kıyı yasası, 2B, TOKİ gibi uygulamalarla Cumhuriyet dönemi mimari mirasımız, doğal, tarihi, kültürel değerlerimiz ranta feda edilmektedir” diye konuştu.

Işık, “Bizler, ülkemizin demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir Anayasaya kavuşması için 1982 Anayasasının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Ancak, gündemde olan, demokratik ve kamusal hakları, kent, çevre ve kültürel kaynakların yok edilmesini ve bunlarla ilgili işlenen suçları Anayasal güvenceye kavuşturmayı, Cumhuriyet’in kazanımlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen ‘yağmanın anayasasını’ reddediyoruz” dedi.

Işık açıklamasını, “Olağanüstü koşullardan geçtiğimiz bu dönemde; başta meslektaşlarımız olmak üzere bütün duyarlı kesimleri, meslek örgütlerimizin, üniversitelerimizin, yerel yönetimlerin ‘kamusal özerk’ kimliklerini korumaya, doğa-kent-kültür yağmasına dur demeye çağırıyoruz” diyerek sonlandırdı.

Etiketler

Bir yanıt yazın