Konuta Dair Tüm Ön Yargıları Değiştirmeye Hazır Bir Proje: UNITÉ (S)

UNITÉ (S), Dijon'da Sophie Delhay tarafından geliştirilen ve konutla ilgili ortak ön yargıları ve tüm genellemeleri değiştirmeye yönelik deneysel bir proje.

Bu proje, konut konusunu odaların kurgusal şekli (çapraz, diyagonal) ve alanların birbirinden ayrılması prensibi üzerinden ele alıyor. “Konutu, serbestçe birbirine bağlanmış, hiyerarşi olmadan ve fonksiyon atamadan aynı büyüklükte odalardan oluşan bir koleksiyon olarak görmek, özgür bir yaşam ve insan ilişkileri açısından farklı bir vizyon sağlıyor,” diyor mimar.

Tiplerine göre (stüdyo, 1, 2, 3 veya 4 yatak odası) daireler, herhangi bir işlev atanmamış aynı büyüklükte odalardan oluşuyor. Sakinleri evlerini istedikleri gibi ayarlamak ve yaşam tarzlarına uyarlamakta serbest. Bir bütün olarak, bu apartman, 2 stüdyo, 12 tekli yatak odası, 16 çift yatak odası, 10 üçlü yatak odası ve 1 ortak çok amaçlı odaya karşılık gelen 240 daireden oluşuyor.

Her oda, konutlara evrensellik ve esneklik sağlayan standart bir yüzey olan 13 metrekare (3,6 m / 3,6 m) ölçülerinde. Bu temel birim tipolojiler arasındaki alan farkına karşılık geliyor (stüdyo 32 metrekare > bir yatak odası 45 metrekare; iki yatak odası 65 metrekare > üç yatak odası 78 metrekare).

Planın mükemmel akışkanlığı ve dairelerin olası üçlü konfigürasyonu, anahtar bir unsurla mümkün kılınmış: “bir odadan diğerine geçiş sağlayan geniş koridorlar”.

Tüm odalar merkezi odanın etrafına yerleşiyor. 1,20 metre genişliğindeki koridorlar dairenin tüm odalarını görsel ve mekânsal bağlantıya sokarken, büyük ahşap sürgülü kapılar ile odalar bölünebiliyor.

Ek olarak, her dairede bir teras veya 13 metrekarelik gerçek bir açık hava odasına karşılık gelen bir sundurma bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın