Konut Krizine Karşı Modüler Yapı Sistemi

Konut Krizine Karşı Modüler Yapı Sistemi

Ignacio Rojas Hirigoyen Architects ve The Andes House, düşük maliyetli konutlar inşa etmek üzere yapılandırılabilen modüler bir prototip tasarladı.

Ignacio Rojas Hirigoyen Architects ve The Andes House tarafından geliştirilen yapı prototipi, Santiago’da Cromolux tarafından üretildikten sonra Şili’nin Casablanca kentinde bir araya getirildi.

“Prototip, acil küresel konut krizine bir cevap vermek üzere tasarlandı. Bina sisteminin ilk prototipi olarak bir ev inşa etmeye karar verdik. Ancak siz, ‘LEGO’ gibi çalışan bu parçalar ile başka tipolojiler tasarlayabilir ve inşa edebilirsiniz.”
Ignacio Rojas Hirigoyen

Prototip, duvarlar, zeminler ve tavanlar için yapı taşları oluşturmak üzere “bir kilit ve kama sistemiyle birbirine bağlanan ahşap alt modüller” tarafından çerçevelenen kalın, katmanlı geri dönüştürülmüş ahşap fiber panellerden oluşuyor.

Hirigoyen, katmanlı montajın ev için termal ve akustik konfor sağladığını açıklayarak, “Tüm bunlar, fazla malzeme olmadan ve her parçanın kendi yeri ve işlevi olduğu çelik ve ahşap marangozluğun modüler koordinasyonunu yaratıyor” dedi.

Paneller, 80 metrekarelik bir ev oluşturmak için 5 metreye 18 metre ölçülerinde hafif, anti-sismik, geri dönüştürülmüş çelik bir yapı içine yerleştirilmiş.

Panellerin dış yüzeyi, cephenin havalandırılmasını sağlayan bir buhar bariyeri ve oluklu metal plakalarla katmanlandırılmış. Yapının üzerindeki metal kırma çatı, üçgen ağlar oluşturan, kutu profillerden yapılmış bir strüktür tarafından taşınıyor.

Hirigoyen, “Geniş saçakların altındaki pencereler aracılığıyla iç mekana temiz hava akışı sağlanıyor. Aynı zamanda yoğuşma nedeniyle sis tutucu görevi görerek su toplanmasını sağlıyor ve şebekeden tamamen bağımsız bir elektrik düzeni için güneş panellerine destek sağlıyor.”

Prototip sistem çatı yapısı olmadan da çalışabiliyor. Ev düzeneği dört ayaklı temellerle zemine oturtulmuş ve evin girişi metal ızgaralı bir rampa ile erişilen dogtrot tarzı bir sundurma şeklinde tasarlanmış. İki yatak odası, iki banyo, açık bir oturma alanı, yemek odası ve mutfak alanından oluşan konut biriminin iç kısmı lamine ahşap levhalarla kaplanmış.

Pasif sürdürülebilir stratejilere ek olarak, proje atık su arıtma sistemi de içeriyor. İnşaat, yalnızca dört saha ekibi üyesi, bir vinç kamyonu ve bir dizi el aleti gerektiren verimli bir çalışmayla yapılmış. Hirigoyen, prefabrik modüllerin verimliliği ve standardizasyonunun, sistemin uygulama ve esnekliğinin yanı sıra prototipin hem yatay hem de dikey olarak kullanılabilmesinin temel bir bileşeni olduğunu belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın