Konseptiyle Doğadan İlham Alan Bir Eğitim Merkezi Binası

Snøhetta, Ryerson Üniversitesi’nin Toronto'daki eğitim merkezini tamamladı.

Snøhetta, Ryerson Üniversitesi’nin Toronto’daki eğitim merkezini, Antik Yunan’daki toplanma merkezlerini çağrıştıran bir tasarımla hayata geçirdi. Yapı, öğrenci çalışmaları için alan oluştururken, insanların iletişim kurmasını güçlendirecek konseptte tasarlandı.

Eğitim merkezi, öğrencileri fiziksel çevreleriyle etkileşim içerisinde olmalarına teşvik edecek şekilde tasarlanmış, buluşma yeri, çalışma ve fikir alışverişi için mekanlar içeren ayrı katlar sunuyor.

Daha önce uzak yerlerde konumlanan akademik binalarıyla kent içinde çok da fark edilir olmayan Ryerson Üniversitesi, yeni yapısıyla kimlik kazanarak öğrencilere ihtiyaç duyduğu mekanları fazlasıyla sağlıyor.

Tasarımın güney cephesi, çeşitli yaya aktivitelerine izin vermek için yükseltilmiş. Yarı meydan, yarı sundurma olarak varlık gösteren bu alan, öğrenciler ve halk tarafından kullanılan bir kentsel köşe. Bina, öğrenci akışını giriş merdivenlerinin üzerine taşıyor ve böylece öğrencilerin ticari aktivitelerle bölünmesini engelliyor.

Binanın cephesi dijital olarak basılmış, sağlam teçhizatı örten ve çıplak betonun etkisini azaltan sırlı camdan oluşuyor. Değişen cephe deseni binanın içine doğru ısı kazanımını kontrol ediyor ve geleneksel çerçevelenmiş pencere gibi gözüküp, çerçeve inşasına gerek duymadan geniş bir kent manzarası sunuyor.

Dikkat çeken kampüs girişi, dış cepheden lobiye kadar uzanan parıltılı metal panellerden oluşan bir gölgelik ile şekilleniyor. Bu karşılama alanında oturma alanları, bir kafe ile ziyaretçiler ve gelecek öğrenciler için bir karşılama masası içeren büyük bir avlu bulunuyor.

Binanın her katı doğadan ilham alan temalarla farklı atmosfer sunuyor. Örneğin “Kumsal” olarak tanımlanan altıncı katta, öğrencilerin yerde yayılıp oturabilecekleri, mobilyaları hareket ettirebilecekleri açık ve enformel bir çalışma ortamı yaratılmış.

En üst kat olan “Gökyüzü”nde ise doğal ışığı içeri alan, yükseltilmiş tavanlı bir alan oluşturulmuş. Diğer katlar “Orman” ve “Bahçe” de, öğrenci faaliyetleriyle çeşitlenen eğitim programları, sessiz çalışma ortamı ve derslikler için mekan yaratıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın