Konak’a ‘Tarihi Konak’

Kentin her noktasında, en az 100 yıllık tarihi binaları restore ederek kent yaşamına kazandıran Konak Belediyesi, Alanyalı Konağının yenileme çalışmaları için kolları sıvadı.

Uzun yıllardır bakım görmediği için çürümeye yüz tutan Alanyalı Konağı’na kurtarıcı eli Konak Belediyesi’nden geldi. 19’uncu yüzyılın sonlarında inşa edilen tarihi bina, geçmişin tanıklığını geleceğe taşıyacak. Bin 838 metrekarelik alana sahip 3 katlı konağı yeniden hayata döndürecek olan Konak Belediyesi, İzmir’in bir gizli cevherini bir kez daha ortaya çıkaracak.

Saadet Mirci, Ayla Ökmen ve Basmane Semt Merkezi binaları, Sarmaşıklı ev, Kadın Müzesi, Tekel Tütün Deposu, Kavaflar Çarşısı, Selvili Han, Mülkiyeliler Birliği, Abacıoğlu Hanı gibi tarihi binaları restore ederek tarihi, çağdaş kent anlayışıyla buluşturan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan, çalışmalarının süreceğini belirtti. Abacıoğlu Hanı projesiyle Philippe Rotthier Avrupa Mimarlık Ödülünü İzmir’e getirdiklerini hatırlatan Başkan Tartan, “Bir kenti yönetmek, görev süresi boyunca kaldırım yapmak, çöp toplamak, vergi almak değildir. Bunlar elbette yerel yönetimlerin genel sorumluluklarıdır ancak bir kenti yönetmek, o kentin tarihine, kültürüne, insanına ve geleceğine sahip çıkmak demektir. Bu anlayışın bir yansıması da tarihin değerlerini çağdaş kent yaşamıyla bütünleştirmek. İzmirlilerin her şeyin en iyisini hak ettiğini düşünüyorum. Bunun için her çalışmamızda ‘önce insan’ diyerek, İzmir’i tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle, insanıyla bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Tarihi Kentler Birliğinden üç ödül aldık. Avrupa Mimarlık Ödülünü İzmir’e taşıdık. Kentin her noktasında tarihin değerlerini İzmirlilerle buluşturmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

ALANYALILAR KONAĞI

19’uncu yüzyıl sonu ile 20’inci yüzyılın başlarında inşa edilen Konak, uzun süre Alanyalı ailesi tarafından kullanıldığı için adı ‘Alanyalı Konağı’ olarak kalmıştır. Bir süre ‘Kestelli Kız Ortaokulu’ olarak hizmet veren bina, 1985 yılına kadar ise öğrenci konukevi olarak kullanılmıştır. 1985-1992 yılları arasında ise kültür etkinliklerine merkez olan Alanyalı Konağı, yüksek tavanları ve işlemeleriyle döneminin özelliklerini yansıtıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın