Konak’a “Kentsel Dönüşüm” müjdesi

Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay, Hamamönü Altındağ kentsel dönüşümü Konak'ta uygulamak istediklerini söyledi.

Bakan Günay, doğal SİT alanlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını da açıkladı. Günay, geçmiş dönemde korumacılık anlayışıyla SİT sınırlarının geniş tutulduğunu, şimdi ise yağmacılığa fırsat vermeden yeni planlamaya çalıştıklarını aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay önümüzdeki günlerde bir brifing yaparak kentsel dönüşümde çok başarılı bir projeyi hayata geçiren Hamamönü Altındağ kentsel dönüşümü İzmir Konak’ta uygulamak istediğini söyledi. Bakan Ertuğrul Günay, “Belki önümüzdeki günlerde bir brifing yapacağız. İlgiyi yerel yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarını toplayarak çok başarılı bir örnek. Altındağ yürüttü özellikle proje kısmını destekledik ve özel kaynaklarla beslendi. Onu da İzmir’le paylaşmak istiyorum. Konak Belediye Başkanı çok dikkatli. 3,5 yıl içinde çok başarılı bir örnekle bir çöküntü bölgesinin nasıl ıslah edildiğinin çok somut örneklerini İzmir’de özellikle Konak’ta paylaşmak istiyoruz.” dedi. Önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanlığı’ndan uzmanların gelerek ön çalışmalar yapacağını, bir an önce somut odaklı bazı çalışmalara başlamak istediğini anlatan Bakan Günay, “Somut başlangıçlar yapılsın. Araziler şantiye görüntüsü bazı yerlerde başlatalım. 2023 perspektifimiz var ama öncelik sıralamasını doğru yapmamız gerekir.” şeklinde konuştu. Bakan Günay, doğal SİT alanlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını da açıkladı.

Doğal Sit’lerle Yeni Bir Düzenleme Olacak
Günay, şöyle konuştu: “Yaz sonu itibariyle Çeşme’deki keşmekeşi önleyeceğimizi düşünüyoruz. Ama yargı kendisini koruma kurulunun yerine koyarak falanca yer birinci SİT, falanca yer 2. SİT diye karar tesis etmeye kalktıkça bu sıkıntıları çekeriz. Doğal SİT’lerle yeni bir düzenleme olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğal SİT’leri AB müktesebatına uygun olarak kendi yönetimine almak istiyor. Yeni bir tasnif ve aktarma yapacağız. Çevre Bakanlığı üzerinden yürüyecek. SİT sınırları, ‘şimdilik yapalım, sonra bakarız’ diye korumacılık anlayışıyla yüksek tutulmuş. Yağma fırsatı vermeden, yeniden düzenleme yapılması gerekiyor. Kullanma imkânları da yaratmaya çalışarak yeniden düzenleyeceğiz.”

İzmir’in Şansı Döndü
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise hiçbir ekonomik geleceklerinden endişe duymadıklarını ifade ederek, Türkiye’nin yükselen, bir ülke olduğunu, deneyimli bir kadro ile hükümetin güven verdiğini söyledi. Demirtaş, İzmir’in şansının döndüğünü belirterek, şöyle konuştu: “İzmir’in şansı döndü. Ben eski bir oda başkanıyım. Hep siyasi iktidarlar geldi. Ama çok fazla bir şey alamadık. Bu dönemde bu şansımızın döndüğünü düşünüyoruz. Sizin daha seçilmenizin üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen seçim bölgesi olan İzmir’e gelip, ‘ne söylemiştik hadi başlayalım’ demeniz çok önemli. Kuruvaziyer de bizim altı aylık rakamlarımız var. Altı aylık rakamımız 216 bin 744. 120 gemi geldi. Geçen sene 140 gemi gelmişti. Daha altıncı aydayız bu rakamın altıyüzelli bini geçeceğini ümit ediyoruz. İzmir’in nüfusu kruvaziyerde parlıyor. Limanının yapılmasıyla ile birlikte milyonu aşacağız. Ramazan ayından sonra bir araya geleceğiz”

Etiketler

Bir yanıt yazın