Komşuluğu Yeniden Tanımlayan Konut Projesi: Lavender Hill Courtyard Housing

Sergison Bates Architects tarafından tasarlanan Lavender Hill Courtyard Housing, Clapham, Londra'da, komşuluk etkileşimini teşvik eden bir konut bloğu olarak öne çıkıyor. Projede, enerji verimliliği ve estetik unsurlar uyumlu bir şekilde bir araya geliyor.

Fotoğraflar: Johan Dehlin

Sergison Bates Architects’in Clapham, Londra’da tasarladığı konut bloğunu “komşuluğu” teşvik etmek için tasarlanmış ortak bir avlu ve gri tuğla tanımlıyor.

Evler, ortak bir avlu etrafında düzenlenmiş.

Teraslı Viktorya dönemi evlerinin arkasında kapalı bir alanda konumlandırılan Lavender Hill Courtyard Housing, avlular, teraslar ve ışık kuyuları kullanılarak alandaki dokuz daireye ışık getirecek şekilde tasarlanmış.

Bu yapı, doldurma alanında inşa edildi.

Sergison Bates tarafından tasarlanan avlulu konut bloğu, Royal Institute of British Architects’in 2023 Ulusal Ödülleri’nde kazanan otuz projeden biri oldu. Daha önce bir sac işleri atölyesine ev sahipliği yapmış olan bu alan, ahşap kaplı bir geçidin ardından bir sokak manzarasına açılan bir avluya erişim sağlıyor.

Her evin terası veya özel avlusu var.

Üç katlı dokuz daireden oluşan yeni blok, projeye bir “topluluk boyutu” kazandıran ortak bir bahçe etrafında düzenlenmiş.

“İç ve dış mekanlar, çeşitli eşikler ve seviyeler boyunca gayri resmi bir şekilde birleşiyor. Bunlar projeye sosyal bir odak, komşuluğa bir davet veriyor.”

Bloğun dış cephesi, binanın dikey oranlarını güçlendirmek ve “geçmişin endüstriyel mimarisinin sağlamlığını çağrıştırmak” için gri tuğla ayaklardan yararlanarak sitenin Viktorya dönemi endüstriyel mirasını yansıtıyor. Süsleme, binanın frizlerinde ve lentolarında bükülmüş asker tuğlaları kullanılarak eklenmiş.

Bloğa girildiğinde, zemin kattaki yedi dairenin girişleri ortak avlunun etrafında konumlandırılmış. Merdivenler, ortak bir güverteden girilen son iki daireye çıkıyor.

Daireler dubleks ve tek katlı evlerin bir karışımı. Her dairede bir teras bulunurken, dublekslerde ışık kuyuları olarak işlev gören ve ışığı planlarının derinliklerine çeken zemin kat avluları var.

Her evde yatak odaları alt kata yerleştirilmiş ve pencereler ya özel ya da ortak bir avluya açılmakta. Yaşam alanları üst kata yerleştirilmiş, özel avlulara bakan ve tam boy pencerelerden ışık alan teraslara bağlanmış.

“Camlı ekranların ve terasların düzenlenmesi, iç ve dış odalardan oluşan akışkan bir set yaratıyor.”

Dairelerin içinde, arazinin endüstriyel karakterini yansıtan sessiz bir malzeme paleti bulunuyor. Her evde pişmiş toprak ve meşe yer döşemelerinin yanı sıra boyalı ahşap duvar kaplamaları bulunuyor. Açıkta bırakılmış kirişlere sahip yüksek tavanlar, dışarıdan ifade edilen dikeylik vurgusunu devam ettirerek binanın içine taşıyor.

Ofise göre, bir dizi çatı üstü fotovoltaik panel ve yüksek yalıtımlı duvarlar, binanın enerji kullanımına ilişkin bina yönetmeliği gerekliliklerini aşmasına yardımcı oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın