Komşu Duvarlar Arasındaki İki Evin Renovasyonu

arqbag tarafından tasarlanan proje, iki bitişik evi birbirine bağlıyor. Bu iki bitişik ev İspanya Terrassa'nın genişleme alanlarından birinde yer alıyor.

Ortaya çıkan ev, her iki evi de ortak duvar aracılığıyla birleştirme potansiyelini araştırıyor. Ayrıca dış bahçe alanı (iç avlu) genişletilerek düzenleniyor. Evin farklı alanlarını bu ortak duvardaki yeni geçitlerle birbirine bağlayarak, konut şeması doğrusal bir düzenden çoklu yaşam düzenlemelerine izin veren belirsiz bir alan matrisine dönüşüyor.

 

Ev zemin kat, birinci kat ve çatı katından oluşuyor. Sıkıştırılmış toprak bloklardan yapılmış bölme duvarlar yer alıyor. Hem çatıların ısı yalıtımında hem de ısı kaybı fazla olan cephelerde enerji talebini en aza indirmek amacıyla termal kabuk çözümüne özel önem verilmiş. Güneş ışığı kazanımını düzenlemek, aşırı ısınmayı önlemek ve konforu sağlamak için gölgeleme sistemi sağlanmış.

Projenin çevresel etkisini hem inşaat çözümleri hem de inşaat sırasındaki uygulama süreçleri açısından en aza indirmek için çaba gösterilmiş. Enerji tüketimini azaltmak, konforu ve sağlığı iyileştirmek için güney cephesinde güneş enerjisi kazanımı, merkezi çekirdek aracılığıyla baca etkisi havalandırması, ısıl atalet kullanımı, nem kontrolü ve doğal aydınlatma gibi biyoiklimsel stratejiler öneriliyor.

Mevcut duvarlarda ısıl atalet ve iç mekan nemini düzenleyebilmesi, önerinin ana malzemesi olarak sıkıştırılmış toprak blokların (BTC) eklenmesiyle optimize edilmiş. Çatı, cephe, zemin döşemesi gibi zeminle temas eden yüzeylerde oluşabilecek ısı kayıpları yalıtılmış. Merkezi çekirdek, çatıda tavan pencereleri ve birinci katta havalandırmalı bir yürüyüş yolu ile birlikte bir havalandırma ve aydınlatma elemanı olarak tasarlanmış. Bu bağlamda, geleneksel tipolojide genellikle karanlık ve havalandırıması yetersiz olan evin merkezi bölümünün çevresel koşulları iyileştirilmiş.

Merkezi çekirdek, evin tüm alanları için doğal aydınlatma, güneş enerjisi kazanımı ve çapraz havalandırma sağlayan iki motorlu pencere aracılığıyla çatı ile kesişiyor. Yeni çekirdek, kullanımlarına göre farklılaşan çeşitli banyo tesisatlarını barındırıyor.

Evin tipolojisi, havalandırma ve aydınlatma gibi çevresel niteliklere sahip erişim ve servis çekirdeklerini reddeden toplu bir dağılım sunarak salt yapısal kısıtlamalar dayatıyor. İki bitişik ev ekleyerek bu merkezi alanı genişletmek, bu sınırlamaları tersine çevirilmesine ve bu merkezi unsurları çevresel niteliklerin itici güçlerine dönüştürülmesine olanak tanıyor.

Cephe kaplaması ve çatı yalıtımı, CTE sınırına göre %60 daha az yenilenebilir enerji tüketimini sağlayan ısıl süreklilik sağlıyor. BTC, seramikten farklı olarak, toprak aynı zamanda higroskopik kontrol sağlıyor. İç mekan nemini kontrol edebiliyor olması, “ekstra” (ve benzersiz) bir konforu temsil ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın