Kolezyum İçin Geliştirilen Zemin Projesinin Detayları Paylaşıldı

Kolezyum’un yeni arena zemini için İtalya Kültür Bakanlığı ve Parco Archeologico del Colosseo tarafından düzenlenen ihaleyi kazanan projenin detayları paylaşıldı.

İtalya Hükümeti’nin çağrısı ile on ayrı projenin başvurduğu ihale sonucunda Milan Ingegneria ekibi tarafından projelendirilen yüksek teknolojili zemin projesi Kolezyum için seçildi. 2023’te tamamlanması öngörülen proje, Kolezyum’un arkeolojik yapısının korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra, eserin mimari ve sosyal değerleri ile uyumlu bir şekilde yeniden hayat bulmasına katkı sağlayacak.

Milan Ingegneria, Fabio Fumagalli, Labics, Consilium ve Croma’nın iş birliği sonucu ortaya çıkan proje ile arenanın tüm zemininde kullanılabilen, farklı konfigürasyonlarda açılabilen, uzaktan yönetilebilen ve yer altı yapılarının uygun şekilde korunması için çevresel verileri kullanarak açma-kapama döngüleri optimize edilebilen bir çözüm önerisi geliştirildi. Panellerin hareketi ile elde edilen çeşitli konfigürasyonlar sonucu yeraltı yapıları kademeli olarak görünürlük kazanacak. Böylece, ziyaretçilerin yer altı alanlarının işlevsel yapısını ve bu alanların arenadaki faaliyetlerle etkileşimini inceleyebilmeleri mümkün kılınacak.

Zemini oluşturan paneller, ziyaret faaliyetlerini kesintiye uğratmadan veya arkeolojik yapıların herhangi bir bölümünü gizlemeden hareket edebilecek. Yeraltındaki alanların ziyareti sırasında bu mekanizmanın etkinleştirilmesi, yeni ve olağanüstü manzaralar sağlamanın yanı sıra, doğal ışığın etkisi ile Kolezyum’un ihtişamını artıracak.

Yer altındaki arkeolojik kalıntıların korunması için uygun iklimsel koşulları sağlamak için bölgedeki sıcaklık ve nem sürekli izlenecek. Mikro iklimdeki herhangi bir değişiklik, Kolezyum personelinin optimum koşulları takip etmesine ve sistem ayarlarını kontrol etmesine olanak tanıyan bir uyarı sistemi aracılığıyla yönetilecek.

Zeminin arzu edildiğinde tamamen sökülebilecek şekilde tasarlandığı projede az bakım gerektiren; bakterilerin, böceklerin ve olumsuz hava koşullarının neden olduğu bozulmalara karşı dayanıklı, yüksek performanslı bir malzeme olan Accoya ahşabı tercih edildi. Son derece hafif ve yüksek performanslı malzemelerle inşa edilecek zemin, Flavius Dönemi’nde inşa edilen orijinal ahşap zemin ile aynı kotta inşa edilecek, böylece bu yeni katman ile yapı arasında zahmetsiz bir bağlantı sağlanacak.

Salgın döneminden önce yılda yedi milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan tarihi yapı, mimarlık tarihi için simge yapılardan biri olmasının yanında İtalya turizmi için de büyük önem taşıyor. İtalya Hükümeti, bu proje için 18.5 milyon Euro’luk bir bütçe ayırmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın