Kohan Ceram Binası

İran’da Tahran şehrinde bulunan Kohan Ceram Binası, Hooba Design tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Deed Studio, Parham TaghioffKohan Ceram Brick Manufacturing Company’nin genel merkezi olarak tasarlanan bina, mevcut beton yapıyı koruyan, mimar tarafından tasarlanmış özel bir tuğla ile kaplı.

 

Binanın tekil nesnelerinin biçimsel ifadesini en aza indirgeyerek kentsel manzaradaki görsel rahatsızlığı azaltmayı hedefleyen yapı, duvarlar, pencereler ve kapılar dahil olmak üzere farklı unsurları birleştirerek ve yapı malzemelerin çeşitliliğini azaltarak bir bütün halinde kenti vurguluyor. Kullanılan özel tuğla, basit rolünün ötesine geçip karmaşık bir binaya yönelik algıları değiştiriyor.

Özel olarak tasarlanan “spectacled brick (gözlüklü tuğla)”, sağlam ve şeffaf yapısıyla şehrin görünümünü içeri taşıyor. Sıradan duvarların ve pencerelerin yerini alan bu modüller, kaplama ve yalıtım işlevlerinin yanı sıra iç mekanlara doğru genişleyerek doğal ışıktan ve havalandırmadan yararlanılan modüler yeşil boşluklar meydana getiriyor. Tahran’ın kuru ve kirli havası, çiçek kutularındaki bitki örtüsü tarafından filtrelenip nemlenerek mekanların yaşam kalitesini arttırıyor.

Dış duvarların uzatılmasıyla oluşan iç duvarlar, unsurları birleştirme fikrini takip ediyor. Katı malzeme, yarı saydam yapısından yararlanarak iç ve dış arasındaki sınırı soluklaştırıyor. Doğal ışıktan ve havalandırmadan üst düzeyde faydalanarak hem içe hem dışa dönük bir form meydana getiriyor. Güneş ışığının kontrolünü sağlayan hareketli tuğla panjurlar, hareket sensörleri ile donatılan aydınlatma sistemi ve fanlı tavan ısıtıcıları kullanımıyla binanın enerji talebi önemli ölçüde azaltılıyor.

Güneş ışığına maruz kalan cephelerde güneş ışığını yakalayan tuğla, binaya optimum düzeyde ısı ve ışık geçişi sağlıyor. Geri dönüştürülebilir yapısıyla ve ekosistem üzerindeki minimum etkisiyle sürdürülebilir bir tutum sergiliyor.

İç ve dış, içe dönüklük ve dışa dönüklük, cephe ve mekân, şeffaflık ve sağlamlık, doğal ve yapay aydınlatma gibi zıt bileşenleri bünyesine dahil eden yapı, benzersiz unsurlar yaratarak kendine özgü bir duruş sergiliyor. Homojenliği, bina ölçeğinde mekân kompleksi ve kentsel ölçekte ticari bir nesne olarak geçiş rolüne imkân vererek hem ticari hem de konut alanlarını içeren programına uyum sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın