Koç’un Taş Ustasına Veda

27 yıl Rahmi Koç'un taş ustası olarak görev yapan; İstanbul ve Ankara'daki Koç müzelerinin, Koç Üniversitesi'ndeki eserlerin restorasyonunu gerçekleştiren Gazi Özdemirci'nin son çalışması mermer kuş evi, Hasköy'de sergilenecek.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki Cunda Adası’nda işadamı Rahmi Koç tarafından restore ettirilen kilise ve değirmenin restorasyon çalışmalarında görev alan taş ustası Gazi Özdemirci (69), kanser nedeniyle öldü. Özdemirci’nin kızı Gülşen Özdemirci, babasının hastalığına rağmen çalışmayı sürdürdüğünü, kendini iyi hissettiği zamanlarda taş eserleri yapmaya devam ettiğini söyledi. 1944’te Kars’ta doğan ve 14 yaşında İstanbul’a gelerek mermer işlerinde çalışmaya başlayan Özdemirci, kısa sürede taş ve mermer işleme konusunda ustalaştı. Yıllarca İstanbul’da taş evlerin yapımında ve restorasyonunda görev aldı. Özdemirci, işadamı Rahmi Koç ile evinde yaptığı bir restorasyon sırasında tanıştı. Özdemirci’nin çalışmasından çok memnun kalan Koç, ona iş teklifinde bulundu. Özdemirci, o tanışmadan bu yana 27 yıl Koç’un taş ustası olarak görev yaptı. Özdemirci, İstanbul ve Ankara’da bulunan Koç müzelerinin, Koç Üniversitesi’nin, Tuzla Rahmi Koç Adası’nın taş kemer sütun, çeşme çalışmalarını yaptı, çeşitli taş eserlerin, mozaiklerin restorasyonunu üstlendi. 

Hastayken bile çalıştı

Koç, Cunda Adası’ndaki kiliseyi ve değirmeni restore ettirmeye karar verince, hiç tereddütsüz ona görev verdi. Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak kullanılmaya başlayan taş binada bütün hünerini gösterdi. Taş binalar, Özdemirci’nin usta elleri sayesinde aslına uygun bir şekilde restore edildi. Özdemirci, kısa bir süre önce kanser hastalığına yakalandı. Çalışmayı çok seven Özdemirci, hastalığına rağmen mesleğinden kopmadı. Kendini iyi hissettiği zaman hemen atölyesine koştu ve taş eserler yapmaya devam etti. Özdemirci’nin son çalışması ise mermerden bir kuş eviydi. Hasköy’deki Rahmi Koç Müzesi için tasarladığı kuş evinin çalışmalarını hastayken bile takip etti. 20 gün önce hastalığı ağırlaşan Özdemirci, yakınları tarafından hastaneye kaldırıldı. Tüm müdahalelere karşın ölen Özdemirci, önceki gün İstanbul’daki Alemdağ Ekşioğlu Mezarlığı’na defnedildi. Özdemirci’nin, babasının son eseri olan kuş evinin, Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenmeye başlayacağını söyledi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın