Kocatepe Camisi Mimarı Hüsrev Tayla Vefat Etti

Kocatepe Camisi ve Şakirin Camisi gibi birçok önemli eserin mimarı Hüsrev Tayla 17 Mart Pazartesi günü vefat etti.

Cenazesi, 19 Mart Çarşamba günü Şakirin Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecektir.

Ailesine, dostlarına ve mimarlık camiasına başsağlığı dileriz.

Hüsrev Tayla Kimdir?

1925 yılında Bursa’da doğan Hüsrev Tayla 1942 yılında girdiği Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1948 yılında mimar olarak mezun oldu. 1952 ile 1953 yıllarında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde de öğrenim gören Tayla mesleki kariyeri boyunca çoğunlukla Bursa ve İstanbul’da çalışmıştır. Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü gibi kurumlarda görev alan Tayla, 1972 ile 1974 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak ders vermiştir.

Çoğunlukla cami mimarisi ile tanınan Hüsrev Tayla, İstanbul’da yer alan Şirinevler Camisi ve Maltepe Camisi ile Adana’da yer alan Paktaş Fabrikası Camii gibi cami projeleri tasarlamış ancak en çok bilinen projeleri Ankara’da bulunan Kocatepe Camisi ve İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’ndaki Şakirin Camisi olmuştur.

Hüsrev Tayla ile 2009 yılında yaptığımız söyleşiyi buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın