Koç Üniversitesi Temel Araştırma Destekleri İçin Başvurular Açıldı

Araştırma destekleri, Koç Üniversitesi’nin Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde bir akademik yıl geçirmeleri için yaklaşık 10 doktora öğrencisi,10 doktora sonrası ve kıdemli araştırmacılara verilecek. Başvurular için son tarih 18 Aralık.

Koç Üniversitesi, Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan süreçte Anadolu’nun arkeolojisi, sanat tarihi, tarihi, kültürel mirası ve benzer disiplinleri üzerinde uzmanlaşmış akademisyenlerin başvurularını bekliyor. Araştırma destekleri, Koç Üniversitesi’nin Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde bir akademik yıl geçirmeleri için yaklaşık 10 doktora öğrencisi*,10 doktora sonrası** ve kıdemli*** araştırmacılara verilecek. Başarılı adayların dokuz aylık akademik yıl boyunca (15 Eylül – 15 Haziran) İstanbul’da ikamet etmeleri bekleniyor. Kıdemli araştırmacılara tek bir dönem için de araştırma desteği imkanı verilebilmekte (15 Eylül – 31 Ocak (Güz) ya da 1 Şubat – 15 Haziran (Bahar). Hali hazırda İstanbul’da ikamet eden ve/veya aileleri ile birlikte gelen araştırmacılara yönelik sınırlı sayıda yatılı olmayan araştırma destekleri de mevcut.

KİMLER BAŞVURABİLİR

  • Neolitik Çağ’dan Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan süreçte Anadolu’nun arkeolojisi, sanat tarihi, tarihi ve benzeri disiplinler üzerinde uzmanlaşmış akademisyenler başvurabilirler.
  • Araştırma desteklerine, ilgili alanlarda doktora yeterlilik aşamasını tamamlamış Doktora adayları ve doktora derecesine sahip Doktora-sonrası ve Kıdemli araştırmacılar başvurabilirler.
  • Araştırma desteğinin başlayacağı tarihte doktoralarını (savunma, viva voce ya da son sözlü sınav dahil olmak üzere) bitirecek olan adaylar Doktora Sonrası (Post-Doc) araştırma desteklerine başvurmalıdır. Bu durumda olan adaydan en geç ANAMED araştırma desteğinin başladığı güne kadar doktora diplomasını ibraz etmesi beklenmektedir. Bu aday eğer ANAMED’e geliş tarihine kadar doktora savunmasını verememiş olursa Doktora-Sonrası araştırma desteği iptal edilir.
  • Doktora Araştırma Desteği başvurusunda bulunup hak kazanan adayların ANAMED araştırması süresince doktoralarını tamamlamaları durumunda araştırma destekleri “Doktora Sonrası” araştırma desteğine yükseltilmez. Ancak Doktora Araştırma desteği dönemini tamamlayabilirler. Koç Üniversitesi’nde doktora yapmakta olan öğrenciler ANAMED araştırma desteğine başvuramazlar. Ancak Koç Üniversitesi’nden mezun olup okulla ilişiği kesilen araştırmacılar Doktora Sonrası ve Kıdemli araştırma desteklerine başvurabilirler.
  • Adaylar aynı yıl içinde hem Temel/Ortak hem de Kısa-Dönemli araştırma desteklerine başvuru yapamazlar.
  • Tüm milletlerden araştırmacılar başvurabilir, ancak adaylar Koç Üniversitesi’nin öğretim dili olan İngilizce konusunda yetkin olmalıdır.

NASIL BAŞVURULUR

  • Lütfen başvurunuza başlamadan önce “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünü dikkatle inceleyiniz.
  • Tüm adayların ONLINE BAŞVURU FORMU‘nu eksiksiz doldurması gerekmektedir.​​
  • Online formun çalışma prensibi nedeniyle, başvurunun tarayıcı pencere kapatılmadan tek bir oturumda tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle, uygulama bilgilerinin önce farklı bir yerde hazırlanmasını, ardından forma girilmesini ve bir oturumda kaydedilmesini öneririz. Başvuru formunda istenen bilgilerin bir listesine buradan ulaşabilirsiniz.
  • Temel ve Ortak araştırma desteklerinin süresi 9 ay olup akademik yıl ile sınırlıdır. Doktora araştırma desteği 9 aylıktır, ancak Doktora-Sonrası ve Kıdemli adaylar 9 ay ya da Güz veya Bahar dönemlerinden birini kapsayacak şekilde 4,5 aylık başvuru yapabilirler. Doktora adayı araştırmacılar 4,5 aylık yarım dönem için başvuru yapamazlar.
  • Bu Eylül-Haziran olarak belirlenen tarihler dışında araştırma desteği başlatılamaz.
  • Ortak Araştırma Desteği için başvuran adaylar değerlendirme esnasında Temel Araştırma Desteği için de dikkate alınacaklardır. İkinci bir başvuru yapmalarına gerek yoktur. Birincil başvuru her zaman Ortak Araştırma Desteği olmalıdır.
  • Konaklamasız (Non-Residential) statüsü sadece kişisel nedenlerden dolayı ANAMED’de kalamayacak olanlar için geçerlidir. Bu durumda ek bir kira yardımı yapılmayacaktır.
  • Araştırma desteği verildikten sonra Konaklamalı ve Konaklamasız araştırma desteği statüsü değiştirilemez.
  • Ailesiyle birlikte konaklamalı olarak başvurmak isteyen adaylar için hatırlatmak isteriz ki, bursiyer daireleri bir çift kişilik yatak bulunan 1+0 dairelerdir ve iki kişiden fazlası için uygun olmamaktadır.
  • İstanbulda yaşayan adaylar da Konaklamalı (Residential) olarak başvurabilirler.
  • Araştırma desteklerine başvuran doktora öğrencisi adaylar, öğrencisi oldukları programdan aldıkları transkripti de başvurularına eklemelidirler. Üniversitenin transkript vermediği durumlarda, söz konusu kurumda kayıtlı bir doktora öğrencisi olduklarını belirten resmi bir yazı almaları gerekmektedir.
  • Belge yüklemeniz gereken yerlere lütfen ilgili belge dışında başka bir döküman yüklemeyiniz. Örneğin, sizden Transkript’inizi yüklemeniz beklenen bir yere CV yüklemeniz durumunda sistem belgenizi tanımlamayacağından başvurunuz geçersiz kalacaktır.
  • Tavsiye mektupları Doktora ve Doktora sonrası adaylar için iki adet zorunlu olup, kıdemli araştırmacılar için sadece bir mektup beklenmektedir. (Lütfen sayfanın altındaki Araştırmacıların Kıdem Tanımları bölümüne bakınız).
  • ÖNEMLİ! Başvuru sistemi tavsiye mektupları için otomatik istek göndermemektedir. Adayların mektup sağlayıcılarla iletişime geçerek istekte bulunmaları ve mektupların doğrudan email yoluyla anamedapplication@ku.edu.tr adresine gönderildiğinden emin olmaları gerekmektedir.
  • Tavsiye mektupları en geç 18 ARALIK‘a kadar yollanmalıdır. Bu tarihten sonra gelen mektuplar aday dosyalarına eklenmeyecektir.
  • Tavsiye mektupları, doğrudan sunulan projeyi ve adayın söz konusu projeyi yürütebilme konusundaki yeterliliğini değerlendirmelidir.
  • Doktora öğrencisi araştırma desteği adaylarının iki tavsiye mektubundan biri mutlaka adayın tez danışmanından olmalıdır.
  • Adaylar, başvuru bilgilerinin doğruluğundan kendileri sorumludur. Başvuru bilgilerinde eksiklik veya yanlışlık olması gibi durumlarda, ANAMED başvurunuzu değerlendirme dışı bırakma hakkına sahiptir.

TEKRAR BAŞVURMA

  • Temel ya da Ortak Araştırma Desteği almaya hak kazanıp reddedenler, kısa dönem araştırma desteğine dönüştüremezler.
  • Temel ya da Ortak Araştırma Desteği almaya hak kazanıp, teklifi reddeden veya başvurusu başarısız adaylar bir sonraki yıl yeniden başvurabilirler, ancak güncellenmiş tavsiye mektupları ile uygun şekilde güncellenmiş bir başvuru sunmalıdırlar. Bir önceki yılın aynısı olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Üst üste iki yıl içinde burs başvurusu başarısız olan adaylar, yeniden başvurmadan önce beş yıl beklemelidir.
  • Önceki yıllarda Temel ve Ortak veya Kısa-dönem araştırma destekleri almış olan adaylar, önceki araştırma desteği yıllarının üzerinden 5 yıl geçtiğinde başka bir araştırma desteği için tekrar başvurabilirler. Örneğin, başvuru sahibi Aralık 2016’te başarılı bir şekilde başvuruda bulunmuş ve 2017-2018 akademik yılı içinde araştırma desteği aldıysa, 2023-2024 öğretim yılı için 2022 Aralık tarihinde tekrar başvuruda bulunabilir.
  • Bir aday, araştırma desteği teklif mektubunu almış olup, verilen son cevap tarihinin geçmesinin ardından red cevabı verirse, araştırma desteği almış kabul edilecektir. Bu gibi durumlarda, burada belirtilenlerin yeniden başvuru koşulları geçerlidir.
  • Bir araştırmacı akademik yaşamı boyunca sadece 2 defa ANAMED araştırma desteklerinden yararlanabilir.

ARAŞTIRMACILARIN KIDEM TANIMLARI:

*Doktora öğrencisi – Doktora yeterliliğini tamamlamış ve tez projesi üzerine çalışmakta olan adaylar
**Doktora sonrası araştırmacı – Doktora tezini 15 Eylül 2018 yılından sonra teslim etmiş olan adaylar
***Kıdemli araştırmacı – Doktora tezini 15 Eylül 2018 yılında veya öncesinde teslim etmiş olan adaylar

ARAŞTIRMACILARIN FAYDANALACAKLARI İMKANLAR:

  • Araştırma desteği kapsamına girmeyen ihtiyaçların karşılanması için yıllık olarak Koç Üniversitesi tarafından hesaplanan aylık araştırma hibesi/ücret
  • İstanbul’un merkezi Beyoğlu’nda yer alan ANAMED binasında konaklama
    Konaklama, gerekirse bir eş/partner barındırabilen stüdyo dairelerden oluşmaktadır. Stüdyo dairelerde banyo, mini buzdolabı içeren mutfak alanı ve daireye özel ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemi vardır. Bir yatak, dolap, masa, sandalye, telefon ve TV ile döşenmiştir. ANAMED temizlik personeli, çarşaf ve havlu değişimi dahil olmak üzere haftada iki kez, ek ücret ödemeden, daire temizliği hizmeti vermektedir. Bina içinde kişisel kullanım için çamaşır yıkama olanakları mevcuttur. Haliç ile Marmara Denizi’nin güzel manzaralarına hakim ortak teras, aydınlatma ve oturma alanlarına sahiptir. Daireye ek olarak, sadece araştırmacılara ayrılmış ve 7 gün 24 saat açık olan çalışma odasında bir çalışma masası verilmektedir. Çalışma saatlerinde, çalışma salonunun önünde çay, kahve ve su mevcuttur.
  • ANAMED, araştırmacılarına haftada beş öğün yemek ihtiyaçları için Koç Üniversitesi tarafından belirlenen oranlarda yemek kartı vermektedir.
  • Türkiye’ye ve Türkiye’den ulaşım
    Bölgelere göre belirlenen limitler dahilinde bir ekonomi sınıfı gidiş-dönüş uçak bileti, araştırma desteği başlangıcında geri ödenecektir.
  • Limitli araştırma bütçesi
    Harcamalar; kitap, araştırma materyalleri, Türkiye içinde araştırma amaçlı seyahat harcamaları ve/veya akademik konferanslarda bildiri sunumu için gidilen seyahat masraflarını kapsar.
  • Sağlık Sigortası
    Sağlık sigortası poliçesi, ilaçlar ve ileri tanı yöntemleri de dahil olmak üzere genel hasta ve sınırlı ayakta tedavi uygulamalarını kapsamaktadır.
  • Oturum İzni
    Yabancı uyrukluların Türkiye’de dokuz ay geçirmeleri için gereken resmi ikamet izni başvurusu, ANAMED tarafından, Koç Üniversitesi Uluslararası Toplum Ofisi ile işbirliği içinde yapılacaktır.
  • Tüm ilişkili masraflar araştırma desteği dahilindedir.
  • ANAMED Kütüphanesine, kütüphane hizmetlerine, bağlantılı olduğu kurumlara (BiblioPera üzerinden) ve çevrimiçi kaynaklara tam erişim
    Erişim, ana kampus kütüphanesinden ödünç alma ayrıcalıklarını ve Türkiye’deki katılımcı kurumlar ağı içerisindeki kütüphaneler arası krediyi içermektedir. Ayrıca, ANAMED binasında konaklayan araştırmacılar kütüphane alanını 7 gün 24 saat kullanabilmektedirler.
  • ANAMED ve Koç Üniversitesi ana kampüsündeki konferanslara, sempozyumlara ve diğer etkinliklere tam erişim
    ANAMED ve Koç Üniversitesi, yıl boyunca, çoğu kamuya açık, çeşitli bilimsel etkinlik ve sergiler düzenlemektedir. ANAMED araştırmacılarına özel, haftalık düzenlenen “Çarşamba Çayları”, Anadolu medeniyetleriyle ilgili alanlarda çalışan meslektaşlar ile etkileşimde bulunmak için fırsatlar.

SON BAŞVURU TARİHİ: 18 ARALIK

Etiketler

Bir yanıt yazın