Klasik Yunan Atriyumlarından Esinlenilerek Tasarlanmış Bir Villa

Çekya merkezli mimarlık ofisi Atelier Štěpán, Nový Jičín'in tarihi kent merkezinin dışında ve doğal park alanlarının yakınında kalan bir bölgede, içerisinde bahçe barındıran bir villa tasarlamış. Villa ile sahiplerinin açık havada yaşama istekleri büyük ölçüde hayata geçirilmiş.

Atelier Štěpán tarafından Nový Jičín kasabasında tasarlanan “iç peyzajlı villa”, konsepte tamamen yansıyan hafif eğimli bir arazi üzerinde ilerlemiş. Villa yatay olarak üç farklı platforma bölünmüş.

Yatay olarak üç farklı platforma bölünmüş olan villanın betondan yapılmış sokak seviyesindeki giriş platformunda hizmetli odaları planlanmış. Sosyal alana sahip ana yaşam platformu, sokak seviyesinin biraz üzerinde tasarlanmış.

Ahşaptan inşa edilmiş ve birbirine ortogonal olarak düzenlenmiş sosyal ve dinlenme alanlarının yer aldığı dış atriyum ise yarım metre daha yükselmiş. Her iki alan da tüm evin iç çekirdeği olan çimen kaplı atriyuma bağlanmış. Küçük havuzu bulunan sauna, onu caddeden ayıran atriyumu kapatacak şekilde tasarlanmış.

Ofis proje hakkındaki düşüncelerini: “Nový Jičín’deki konutu, klasik bir Yunan atriyum evinin, özellikle Atrium Displuviatum’un bir varyasyonu olarak; yani Vitruvius’un mimarlık üzerine on kitabında tanımladığı gibi saçak/oluksuz atriyum şeklinde tasarladık” şeklinde ifade etmiş.

İç peyzajlı villanın cepheleri ise sade tutulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın