Kızlar Okulu’ndan Dinlenme Mekânına: Reform in Menorca

Haziran 2020’de tamamlanan projenin tasarımı Barcelona merkezli Artchimboldi’nin kurucusu Anna Truyol ve İspanyol mimar Emma Martí’ye ait.

Eski bir kızlar okulunun dinlenme mekânına dönüşüm projesi İspanya’ya bağlı Balear Adaları’ndaki Minorka Adası’nın güneydoğusundaki Sant Lluís adında küçük bir kasabada bulunuyor. Yeni tasarım küçük şirketler ya da aileler için yerel dokuyu koruyarak doğaya erişilebilirliği hedefleyen dinlenme mekânları oluşturmayı amaçlıyor.

Artchimboldi tarafından önerilen, Emma Martí ve Anna Truyol tarafından tasarlanan proje 1900 yılında inşa edilmiş, koruma altına alınmış olmasına rağmen tamamen terk edilmiş bir yapıda yer alıyor.

İyileştirme çalışmalarının sonucunda öneri, iki farklı zeminde uzanan, ferah ve aydınlık iki yarı saydam boşluğa dönüşüyor. Zemin kat dış avluyla bağlanan bir mutfak ve yaşam alanından oluşuyor. Avluda ise mikro beton kaplama ile kaplanmış gömme bir yüzme havuzunun hizasında yekpare bir oturma yüzeyi uzanıyor.

Yeniden organize edilen yapıda bölücü elemanlar zemin katın tavanındaki kirişlerin ters döndürülmüş kafes sistemle güçlendirilmesiyle ortadan kalkıyor. Böylece yapı ahşap kirişler, latalar ve yerel bir yapı elemanı olan Marés* taşlarıyla kurgulanmış strüktürüyle tavan yüksekliği 6 metreye kadar ulaşıyor.

Üst katta çam ağacından yapılmış, ikisi çift kişilik, altısı tek kişilik yatak odalarından oluşan 8 kübik hacim yer alıyor. Her bir hacmin üst kotuna merdiven aracılığıyla erişim sağlanabiliyor ve üst kotta da uyumak mümkün.

*Minorka ve çevre Balear Adaları’nda çoğu tipolojinin yapısında kullanılan, bu yönüyle adalara özgü bir tür kumtaşı.

Etiketler

Bir yanıt yazın