Kitapevinde Mekansal Deneyim

Şangay merkezli mimarlık firması XL-Muse, ziyaretçilerine mekansal deneyim yaşatan alışılmışın dışında bir kitapevi tasarladı.

Kitabevinin tüm tasarım konseptinde su fikrine odaklanılmış ve su efekti için zeminde siyah aynalı döşeme kullanılmış.

Kitaplık geleneksel raf sistemine göre düzenlenmek yerine kavisli formda tasarlanmış. Raflar her iki taraftan da tavana ulaşırken, tavanın tam ortasında bulunan yıldırım şeklindeki boşluk ile rafların birleşmesi engellenmiş. Bu boşluk zemine yansıdığında, ziyaretçilere, kütüphanenin derinliklerine doğru yol gösteren bir nehir izlenimi yaratması amaçlanmış.

Genellikle aydınlatmanın okuyucular için yoğun olarak kullanıldığı kütüphanelerin aksine burada daha yumuşak bir aydınlatma tercih edilmiş ve zemindeki yansımayla birlikte mekanda bulanık bir atmosfer yaratılmış.

Kitabevideki diğer odalarda da hemen hemen aynı mimari form kullanılmış.

Okuma odasında, kavisli büyük heykelsi kitaplıklarla klasik dikey raf sitemi ve beyaz sütunlar yer alırken çocuk alanında, sökülüp taşınabilir parçalardan yapılmış, ev, bulut, şato şeklindeki parlak renkli raflarla köy temalı bir alan yaratılmış.

Tasarımın en iyi tarafı ise zemin, raf ve aydınlatma konseptindeki uyumun hipnotize edici ve gizemli bir kitap tüneli izlenimi yaratmış olması.

Ziyaretçileri ışık ve yansımaların olduğu paralel bir dünyaya götüren, sadece mekansal deneyimi yaşamak için bile ziyaret edilebilecek kütüphane Çin’in Yangzhou kentinde bulunuyor.

Etiketler

Bir cevap yazın