Kışlanın Orijinalinde Hint Usulü Soğan Kubbeler Var

Kışlanın orijinalinde Hint usulü Kışla Sultan Abdülmecid döneminde restore edilirken benzerlerine Babür'de rastlanan Hint, Moğol, Rus mimarisinden esintiler taşıyan eklemeler yapıldı.

Özellikle kışlanın köşelerine eklenen soğan kubbeler Osmanlı mimarisinin dışındaydı. Taksim Topçu Kışlası’nın sadece eski fotoğraflar üzerinden hazırlanacak bir projeyle yapılacak olmasıyla ilgili tartışmalar sertleşiyor.

Son olarak Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şehir Plancısı Murat Güvenç “Eldeki verilerle bırakın rekonstrüksiyonu kışlanın bir benzerini yapmak bile mümkün değil” dedi. Tartışmayı konunun taraflarına sorduk. İşte yanıtları:

‘YENİDEN YAPIM MÜMKÜN DEĞİL’
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu: “Projenin mimarı bize detaylı bir sunum yaptı. Bilimsel gerçekler Topçu Kışlası’nın bu bilgi ve belgelere bağlı olarak yeniden yapılmasının mümkün olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Binanın tarihi, cephe, plan iç mekân görünüşleri, üzerindeki süslemelerin daha önceden tespit edilmiş ve belgelenmiş olması gerekir. Koruma kurulu da kararında bütün bunların eksikliğinden bahsetmiştir. Ne projeyi yapan, ne onay veren yüksek kurul, ne de başka ilgili bir kurum koruma kurulunun bu tespitini ortadan kaldıracak ilave belge, bilgi ve doküman ortaya koyamamıştır.”

‘CEPHE FOTOĞRAFIYLA OLMAZ’
Eski Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan: (Projeye ret kararını veren 2 No’lu kurulun eski başkanı) “Bölge kurulunun projeyi reddetmesinin sebebi yeterli belge ve bulgunun olmamasıydı. Var olan fotoğrafların da hangi döneme ait olduğunun çok iyi belirlenmesi lazım. Çünkü binanın geçirdiği değişimler var. Eldeki dokümanların sağlıklı olması, sadece fotoğraflar değil planlarının da ortaya çıkarılması gerekir. 2 No’lu Bölge Koruma Kurulu’nun aldığı karar fevkalade bilimsel bir karardır. Sadece cephe fotoğrafları üzerinden cephe oranlarını ve süslemelerini uygulamanız yetmez.”

‘BELGE VE BİLGİLER SERGİLENECEK’
Proje mimarı Halil Onur: “Eleştiriler sadece yorumdan ibaret. Topçu Kışlasfyla ilgili belgelerin çok büyük bir bölümü ilgili bölge koruma kurulu ve sonrasında ek belge ve bilgilerle yüksek kurula sunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topçu Kışlası’nın yeniden inşası projesine kaynaklık eden belge ve bilgileri sergileme kararı aldı. Yakın bir zamanda Taksim Meydanı’nda açılacak bir bilgi merkezinde kamuoyuyla paylaşılacak. O zaman daha objektif bir tartışma ortamının doğacağına inanıyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın