Kısıtlamalardan Doğan Mütevazi Bir Norveç Sahil Kulübesi: Søgne Cabin

Mimar Tommie Wilhelmsen, Norveç’in su kıyılarındaki ölçüsüz gelişimi kısıtlayan katı yasalarına uyan 100 metrekarelik bir sahil kulübesi tasarladı.

Kıyı boyunca yasadışı genişlemelerin, tehlikeli muafiyetlerin ve kod ihlallerinin olduğuna dikkat çeken Wilhelmsen “Bunlara karşılık, projeyi benimsedik ve kısıtlamaları kabul ettik. Kulübe mütevazı boyutlarda ancak içindeyken şaşırtıcı derecede geniş ve havadar hissettiriyor. Kalite metrekarelerle değil, manzaraya adapte olmakla ve ufku ortaya çıkarmakla ilgilidir,” dedi.

Norveç’in güney kıyısındaki adalarla kaplı bir körfeze bakan eğimli bir konumdaki kulübe, meşe ağacı ile inşa edilmiş ve kaplanmış. Önünde beton temel üzerinde bir havuz ve ana yaşam alanlarına açılan cam duvarlı bir teras bulunuyor. Yatak odaları, basamakları suyun kenarındaki özel bir yüzme platformuna inen, kayalık arazi üzerinde ince uzun betonarme kolonlar üstünde yükselen, eğimli çatılı bir strüktürden yapılma.

Wilhemlsen projeyi bir problem çözme egzersizi, fonksiyonları birleştirme, sınırlı kat alanında asla kısıtlanmış hissetmemek adına iç ve dış mekanları bütünleştirme olarak tanımlıyor.

Yüksek tavanlardan tam boy pencerelere değin her yerde mekanı genişleten detaylar mevcut. Bu sayede mimar, odaların küçük “hücreler” gibi görünmemesini sağlıyor.

Ortama ve ölçeğe rağmen Wilhelmsen, kulübenin “şiirsel İskandinav modernizmi” ile “cennet oteli”nin bir karışımı olarak karşımıza çıktığını söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın