Kisho Kurokawa: Başkalaşım ve Simbiyoz

Frankfurt’ta bulunan Alman Mimarlık Müzesi (DAM) 9 Nisan – 19 Haziran tarihleri arasında ziyaretçilerini ünlü mimar Kisho Kurokawa’nın projeleri ve tasarım felsefesi ile buluşturuyor.

1934 Nagoya doğumlu mimar, günümüzün en ünlü Japon mimarlarından biri olarak anılıyor. Kisho Kurokawa, 1960 yılında, Japon mimarlığı için önemli akımlardan biri olan Metabolizm hareketinin kurucularından biri oldu ve bundan sonra “Symbiosis” adını verdiği kendi felsefesini oluşturdu. “Başkalaşım” ve “Simbiyoz” kavramlarına dayanan felsefesine göre, tek bir idealin (“Batı” idealinin) varolduğu makine çağının son bulması ile onun yerine geçen yaşam çağı’ nda, farklı kavramların bir arada varoluşları ve hatta birbirilerinden karşılıklı yarar sağlamaları durumu insanların geleceğini oluşturuyor. Bu gerçek doğrultusunda, yeni kentler ve binalar yeni çağın bireylerinin gereksinimlerini karşılayacak biçimde, büyüyebilir ve değişebilir canlı varlıklar gibi tasarlanıyorlar.

Kurokawa’nın felsefesi, yazılarında olduğu kadar, insan DNA’sının ikili sarmal yapısından yola çıktığı Floating City ve hücrelerden esinlenerek tasarladığı Nagakin Capsule Tower ve Sony Tower projelerinde görülebilir. Bu tasarımlar, kesin ayrımların varolmadığı, her şeyin dinamik ve değişken olduğu metabolist mimarlığın en önemli örnekleridir.

60’lı yıllardan bu yana, bir çok projeye imza atmış olan Kurokawa’nın en önemli binaları olarak, Osaka, Ulusal Etnoloji Müzesi (1973-77), Hiroshima Güncel Sanatlar Müzesi (1988-89),Berlin, Japon-Alman Merkezi (1985-88), Fukui City, Sanat Müzesi (1993-94), Amsterdam, Van Gogh Müzesi Ek Binası (1990-98), Kuala Lumpur Uluslararası Havaalanı (1992-98), Fukui Bölgesi, Dinazor Müzesi (1996-2000), Tokyo, Ulusal Sanat Merkezi (2000-01) ve Oita Stadyumu (1996-2001) gösterilebilir.

Sergide Kurokawa’ya ait yaklaşık 20 proje sergileniyor. Sergi mekanının ortasında yer alan büyük galeride, daha güncel olan Kazakistan, Astana Master Planı Yarışma Projesi (1. Ödül), Çin, Zhengdong Kenti, Konsept Planı Yarışma Projesi (1. Ödül) ve Kurokawa’nın en önemli ve eski tasarımları arasında yer alan Nagakin Capsule Tower (1970-72), Sony Tower (1972-76) ve ütopik kent önerisi Floating City (1961) projelerine ait, çizim, eskiz ve büyük ölçekli maketler sergileniyor. Sergide ağırlık verilmiş olan bir diğer proje de, yine bir yarışma projesi olan Singapur’daki, Fusionpolis. Fusionpolis@one-north projesine ait kesitler, yapım aşamasını gösteren fotoğraflar, 1:1 detay çizimleri ve dijital modellerden elde edilmiş görsel materyaller mekana ait duvarlardan biri boyunca izleyiciler tarafından görülebilir. Galeriyi çevreleyen dar yan mekanlarda ise, Almanca ve İngilizce metinlerle desteklenmiş, mimarın diğer projelerine ait fotoğraf ve çizimleri içeren paftalar ve cam sergileme üniteleri içinde yer alan küçük ölçekli modeller bulunuyor.

Projelere ait çizim, maket ve fotoğraf gibi belgelerin yanı sıra, ana mekanı çevreleyen koridorlardan biri boyunca mimar ve projeleri hakkında yazılmış kitaplardan örnekler sergilenmesi ve müzede bulunan salonda Kurokawa ile ilgili bir belgesel video gösterimi Kisho Kurokawa: Metabolism and Symbiosis sergisi kapsamında gerçekleştiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın