Kısa Filmden Gerçeğe: Polish Farmhouse

Polonya merkezli mimarlık ofisi BXB Studio, rüya gibi bir kısa animasyon filmi olan ArchiPaper'da anlatılan üst üste binen beş ahırdan oluşan bir evi tamamladı.

Polish Farmhouse olarak adlandırılan proje, mülk üzerindeki eski bir evin yeniden geliştirilmesini ve yıkılan beş ek binanın yeniden tasarlanmasını içeren tarihi bir çiftliğin dönüşümünü kapsıyor.

Ev, 2019’da mimar Bogusław Barnaś’ın kardeşi olan görselleştirme sanatçısı Rafał Barnaś’ın projenin modelini fotoğraflayıp kağıt kesme tarzı bir animasyon yaratmasıyla dünya çapında ilgi görmüş.

ArchiPaper: A Surrealist Story About Architecture adlı film, uluslararası festivallerde ödüller kazanmış.

BXB Studio, orijinal 100 yıllık çiftliği bir konukevine dönüştürmüş ve çevresinde, orijinal ek binalara benzeyen, kesişen beş formda modern bir ev tasarlamış.

Mimarlık ofisi, hacimleri belirli ağaçları koruyacak şekilde konumlandırmaya ve her odada işlevlerine uygun görünümler yaratmaya çalışmış.

Mimar Bogusław Barnaś proje hakkındaki düşüncelerini , “Düzenleme sırasında beş çiftlik binasının yerine, son derece dinamik bir alan yaratmak için içine nüfuz eden beş ahır yapısı önerdik” şeklinde dile getirmiş.

Evin işlevleri beş hacme bölünmüş. Arsanın yol kenarı girişinde, üzerinde spor salonu bulunan garajı da içeren 1 no’lu ahır inşa edilmiş. BXB Studio burada mekanın ahır benzeri doğasını vurgulamak amacıyla yapı ve kaplama malzemesi olarak sadece ahşabı kullanmış. Rezidansın girişi 2 no’lu ahırdan yapılmış, buradan da 3 nolu ahırdaki çocuk bölümüne ve ana salona erişim sağlanmış. 4 no’lu ahırda mutfak ve iki çalışma odası tasarlanmış ve mutfaktan tarihi evin bulunduğu avluya çıkış planlanmış.

En büyük ahır, hem orta avluya açılan çift yükseklikte bir oturma odası hem de şömineli kapalı bir dış teras dahil olmak üzere iki katlı bir yaşam alanı içeren 5 no’lu ahır olmuş. Alanın bir ucunda, birinci katta, ebeveynlerin yatak odası yerleştirilmiş. Ofis, bu yapıyı eski ahırın yerine yerleştirmiş.

Projenin bir özelliği de hepsi arsadaki eski binalarında bulunan süs ahşap işlerinden ilham alan birden fazla dekoratif ahşap dış eleman stilinin kullanılması olmuş.

Ofis mevcut evin yenilenmesi sırasında, binayı orijinal oranlarına geri getirmek için, zamanla eklenen ek binaları yıkmış. Daha sonra ahşap süslemeli yeni bir giriş eklenmiş ve iç mekanın orijinal yapı malzemesi olan kırmızı tuğla ortaya çıkarılarak vurgulanmış.

Ofis ayrıca ana mekanın içindeki çinili sobayı yeniden inşa etmiş ve duvarlardan birine tam boy cam koyarak ana konutun eğlence alanıyla bağlantısını sağlamış.

Bogusław Barnaś, Foster + Partners dahil olmak üzere birçok stüdyoda çalıştıktan sonra 2009 yılında BXBstudio’yu kurmuş. Kardeşi Rafal Barnaś ise, “mimari hakkında deneysel bir hikaye” olarak adlandırdığı kısa animasyon ArchiPaper’ı yaptığı Unique Vision Studio’nun kurucusu.

ArchiPaper: A Surrealist Story About Architecture filminde, Polonya Çiftlik Evi’nin modeli, hayatla dolup taşan bir kağıt dünyasının parçası olarak gösterilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın