Kırsal Mimariyi Biçimlerin Sadeliğinde Yeniden Keşfeden Bir Kır Evi

Bangladeş’in Chattogram bölgesi yakınlarında bulunan ve Spatial Architects tarafından tasarlanan proje, kırsal mimarinin tüm cazibesini biçimlerin sadeliğinde yeniden keşfeden bir kır evi.

“Shikor” ismini alan proje, Bengalcede “kökler” anlamına geliyor. Yapı, üzerine kurulduğu arazinin geçmişiyle kendi tarihi iç içe geçmiş bir ailenin inziva yeri olarak tasarlanmış. Ev sahipleri arazideki eski evin yerine çocuklara ve torunlara bayramlarda vakit geçirebilecekleri bir alan yaratmak için yeni bir konut inşa etmeye karar vermişler.

Sonuç olarak 440 metrekarelik bir alan üzerinde, geleneksel yapılardan ilham alan büyük bir çiftlik evi tasarlanmış. Tasarımda, yerli zanaatkarların el işçiliği kullanılmış ve peyzajın sağladığı tüm doğal kaynaklardan en iyi şekilde yararlanılmış. Delikli dış duvarlar ve tavan pencereleri, canlı bir ışık ve gölge oyunlarına olanak sağlayacak şekilde planlanmış.

Tasarım sırasında inşa edilen bölge ve şartları da göz önüne alınmış; örneğin tuğladan yapılan hacim, hava akımının üç yönden de konut içerisinde dolaşıma girmesine izin verecek şekilde hayata geçirilmiş. Zemin kat ise, izole bir cephede yer alan oturma odası ile arka uçta yer alan, Poschati verandası ile doğaya açılan yemek salonunu barındırıyor.

Üst katın tasarımında ise bir tatil beldesinden esinlenilmiş. Mahremiyet ve eğlence arasında bir denge sağlamak için yatak odaları birinci katta konumlandırılmış. Cavaedium’a yerleştirilmiş  ve geleneksel hamam atmosferini yeniden yaratan kapalı havuz, projenin dayanak noktası olmuş.

Pişmiş toprak tuğlalardan yapılmış binada, eski evden alınarak geri dönüştürülmüş ahşaptan yapılmış bir dizi mobilyaya da yer verilmiş. Geleneksel olarak su için kullanılan metal kaplar, bambu ile dönüştürülerek zarif abajurlar tasarlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın