Kırmızı Piramit Köprüler

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'de Elliðaár nehri üzerinde konumlanan köprüler, kırmızı piramit formunda tasarlanmış.

İzlanda’lı Teiknistofan Tröð’nun tasarladığı iki köprünün, kentlilere nehrin genişliğinde, yaya ve bisiklet yolları sunması hedeflenmiş. Nehri ikiye ayıran bu iki köprünün, birbiriyle birleşecek şekilde strüktür yaratması için genişlikleri aynı tutulmuş.

İki köprünün strüktürü uzunlukları değişen, üç ayaklı, kırmızı çelik kolonlardan eğilmiş piramitlerden oluşuyor.

Çelik kolonların tepe noktasından köprüye kadarki uzunluğu ise 36 metre.

Tasarım ofisi projeyi “İki köprü form olarak benzeşse de, görünüşleri farklı açılardan ayrışıyor. Amacımız malzeme kullanımını yalınlaştırarak köprüye sade bir form verip, bunu onun kimliği haline getirmekti. Strüktür sistemi de bize malzeme kullanımı ve inşaat maliyetinin az olmasına olanak verdi.” diyerek betimliyor. Mimarlar proje hakkında ayrıca “Yeni yaya ve bisiklet yolu işlevi gören köprüler ulaşım biçiminde pozitif bir etkiyi temsil ediyor, fakat aynı zamanda materyal seçiminde, renginde ve strüktürün formunda alanın çevresi ve tarihiyle ilgili bilgi sahibi olunuyor.” ifadelerini kullanıyor.

Nehir kıyısındaki kazık temeller, eğimli yüzeyli beton plakalara sahip yerin yağmur suyunu doğal akıtma imkanı verirken, köprünün de yerleşim yerine oturmasını sağlıyor.

2013’te tamamlanan proje, doğal ortamla “kaba” endüstriyel ortamı birleştiren Geirsnef yarımadası ve çevresini geliştirme projesinin bir parçası.

Elliðaár nehri balıkçılar açısından da oldukça popüler bir bölge olduğundan, ışıklandırmanın mümkün olduğu kadar rahatsız edici olmamasına özen gösterilmiş. Bunun için LED ışıkları yol boyunca köprü küpeştelerine yerleştirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın