Kirişleri Kesilen Meryem Ana Kilisesi Neden Restore Edilmiyor?

Milletvekili Tanrıkulu, Nevşehir'de Emanet dizisinin çekimlerinin yapıldığı Kapadokya'daki Meryem Ana Kilisesi'nin kirişlerinin dizi ekibince söküldüğü iddiasını Meclis'e taşıyarak kilisenin neden restore edilmediğini sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bianet’in gündeme getirdiği Nevşehir’de Emanet dizisinin çekimlerinin yapıldığı Kapadokya’daki Meryem Ana Kilisesi’nin kirişlerinin dizi ekibince söküldüğü iddiasını Meclis’e taşıyarak kilisenin neden restore edilmediğini sordu.

Fox TV’de yayınlanacak Emanet dizisinin çekimlerinin yapıldığı 165 yıllık Kapadokya’daki Meryem Ana Kilisesi’nin sütunlarını taşıyan kirişlerinin dizi ekibince söküldüğü iddia edilmişti.

Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan Kapadokya Kültür Tarih Koruma ve Araştırma Derneği Başkanı Mükremin Toprak, kiliseyi ayakta tutan iki metal kirişin dizi çekimlerinde kameranın rahat hareket etmesi ya da görüntü nedeniyle söküldüğünü belirtmişti.

Eskiden Rumların yaşadığı Nevşehir Cumhuriyet mahallesinde bulunan ve 1849 yılında inşa edilen kilise Meryem Ana Kilisesi ismi ile biliniyor.

1924 mübadelesinin ardından Rumların zorunlu olarak gitmesiyle kilise bir süre cezaevi olarak kullanıldı. 1986 yılında Nevşehir Belediyesi’ne tahsis edilen kilise harap halde restore edilmeyi bekliyor.

Kilise neden harap ve korunmuyor?

Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde söz konusu iddiaları ve “Kültür varlığı” olarak tescil edilen kilisenin neden restore edilmediğini sordu.

1-Nevşehir’de 1849 yılında inşa edilen Meryem Ana Kilisesi bakımsızlıktan harabeye döndüğü iddiaları doğru mudur?

2-İddialar doğru ise, Nevşehir’de 1849 yılında inşa edilen Meryem Ana Kilisesi neden korunmaya ve bakıma alınmamıştır?

3-Nevşehir’de 1849 yılında inşa edilen Meryem Ana Kilisesi ”Kültür Varlığı” olarak tescil edilmesine rağmen neden restorasyon yapılmamıştır?

4-2014 yılı itibariyle ”Kültür Varlığı” olarak tescil edilen ancak bakım, onarım ve restorasyon yapılmayan kültürel mirasımızın sayısı kaçtır?

5-2014 yılı itibariyle ”Kültür Varlığı” olarak tescil edilen ve bakım, onarım ve restorasyon yapılması planlanan kültürel miraslarımız hangileridir? Bakım, onarım ve restorasyona ne zaman başlanacaktır ve kaç yıl sürmesi planlanmaktadır?

6-Nevşehir Meryem Ana Kilisesinde sütunları birbirine bağlayan iki gergi demirinin dizi çekimleri öncesi kesildiği iddiaları doğru mudur? İddialar ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?

7-Nevşehir Meryem Ana Kilisesini koruma amaçlı alınan tedbirler nelerdir?

Etiketler

Bir yanıt yazın