Kirazlı köyü sakinleri altın tekellerini istemiyor!

Çanakkale'nin Kirazlı köyünde ÇED toplantısı gergin bir ortamda yapıldı.

Altın tekellerine karşı çıkanların engellemelerle karşılaştığı toplantıda altın arama faaliyetlerine tepki vardı.

Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı köyünde “Kirazlı altın ve gümüş madeni kapasite artışı projesi” adıyla ÇED toplantısı yapıldı.

Kirazlılıların yanı sıra Çanakkale’den köy halkına destek için gelen yurttaşların da toplantının yapıldığı muhtarlık binası önünde toplanmaya başladığı saatlerde Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da toplantıya katılmak üzere muhtarlık binasına geldi. Soydan ve Gökhan’ın gelişi sırasında davul ve klarnet çalınmasına “Burada ölüm var, doğa öldürülüyor, siz davul çaldırıyorsunuz” sözleriyle tepki gösteren yurttaşlar oldu.

Yurttaşlar engellemelere boyun eğmedi
Toplantı için görevlendirilen özel güvenlik görevlerinin aldığı talimatlar doğrultusundaki engelleyici tutumu sonucunda ciddi gerginlikler yaşandı. Özel güvenlik görevlileri, Çanakkale Barosu Avukatı Alper Gür’ün yanı sıra Belediye Meclisi Üyesi Avukat Muharrem Erkek ve köyün üçüncü azasını dahi içeri almak istenmeyince gerginlik ve tartaklamalar yaşandı. Yurttaşlar da “Buraya eşkıyalık yapmaya mı geldiniz?” sözleriyle duruma sert tepki gösterdi.

Arbededen sonra, şirket yetkilisi olduğu söylenen bir kişinin elindeki cep telefonuyla toplanan kalabalığı çekerken, duruma Kirazlı halkı ve TKP’lilerin tepkisi göstermesi üzerine şirket yetkilisi alandan ayrıldı.

Engellemelerin sonrasında ve zaman zaman toplantı sürerken muhtarlık önünde “Kirazlı uyuma toprağına sahip çık”, “Bu memleket bizim, ‘altıncı filo’ya bırakmayız”, “Bu ülke, bu halk satılık değil” sloganları atıldı. Dışarıya televizyon ekranından yansıtılan konuşmalar sırasında şirket yetkililerinin sık sık yuhalandığı görüldü.

Toplantıda altın tekellerine tepki
ÇED toplantısında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Kazdağları Allah tarafından bahşedilmiştir. Onu talan ederek kul hakkı yemiş oluyorsunuz” şeklinde konuşarak “Beyan edilen altının % 4’ü ülkeye kalacak” dedi.

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant ise Gökhan’ın sözlerini düzelterek Cevherin “% 4’ü değil, tamamı yurtdışına gidecek. Beyan edilen satış fiyatının % 4’ü ülkeye kalacak” dedi. Nalbant, ÇED toplantısına katılan bazı kişileri işaret ederek, “Buraya katılanların durumunu Kızılelma’dan biliyorum. ‘Bindirilmiş kıta’ demek istemiyorum ama durum budur. Çok küçük çıkarlar karşılığında buraya gelenleri kınıyorum” dedi.

Toplantı sonunda salondan ayrılan köylülerin ilerdeki köy arabalarına binerek Kirazlı’dan ayrılmaları Nalbant’ın işaret ettiği gibi para karşılığı dışarıdan getirtildikleri iddiasını güçlendirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın