Kimse Mağdur Olmayacak, Ruhsat Süreci Hızlanıyor

Yıkık bir kasabayı andıran Fikirtepe’de 3 yıldır ilerleyemeyen kentsel dönüşüm, planların onaylanmasıyla tekrar başlıyor. Bakan Bayraktar bayramdan sonra hızla ruhsatları vermeye başlayacaklarını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy’ün kentsel dönüşüm kapsamına alınan Fikirtepe bölgesi için hazırlanan planları onayladı. Buna göre enerji ve su tasarruflu yeşil yapıların inşa edileceği bölgede parsellerin yüzde 25’i park alanı ve donatı alanı olarak bırakılacak. Taşıt yollarında belli ölçülerde genişleme yapılacak ve toplu taşıma akslarına bağlantılar sağlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından emsalle ilgili bir açıklama henüz yapılmadı. Ancak daha önce 4.14’e yükseltilen emsalin 3.75-4.0 aralığına çekileceği tahmin ediliyor.  

Bilgi ofisi açılacak

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Biz planları onayladık. Burada yapmak istediğimiz, ruhsat sürecini hızlandırmaktır. Amacımız; yeşil alanları biraz daha artırmak, yolları genişletmek ve hak sahibi insanlarımızın bir an evvel evlerine kavuşmasını için işi hızlandırmak. Kesinlikle orada sözleşme yapmış müteahhitlerin ve arsa sahiplerinin bir kaybı olmadan düzenleme yapmak istiyoruz” dedi. Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: Bayramdan sonra, kısa süre içerisinde o bölgedeki vatandaşlar, firmalar avam projelerini getirdiği ölçüde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İBB ve Kadıköy Belediyesi olarak üçlü konsorsiyum ile ruhsatları vereceğiz. Vatandaşların bilgi alabileceği ofis açacağız.”

Yeni bir Ataşehir doğuyor

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Fikirtepe’ye Kadıköy’ün var olan planlarıyla bütünleşmiş bir imar planı yapılmasının büyük kazanç olduğuna dikkat çekerek, “Bir de Fikirtepe için dünyanın önemli şehir planlamacısı, mimar veya tasarımcılarına özel bir kentsel tasarım projesi yaptırılırsa Fikirtepe İstanbul’un yeni Ataşehir’i olabilir” dedi.   

3’te 2 yetiyor, kdv 1

Belirsizliğin sona ermesi, kira yardımı ve desteklerden faydalanabilmenin Fikirtepelileri sevindirildiğini söyleyen Öngören, imar planlarının Bakanlık tarafından yapılması, kentsel dönüşüm simsarlarının aşırı taleplerinin 2/3 çoğunlukla engellenmesi, daire satışlarında yüzde 1 KDV olması ve noter harçlarının olmamasının inşaat şirketlerini ve yatırımcıları mutlu ettiğini belirtti.

Bölgedeki inşaata 1-2 ayda başlarız

BölgedeKİ firmalardan Vartaş Yapı’nın yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata bölgenin içinde bulunduğu kaostan kurtulduğunu belirtti. “Ben Emsalin 3-3.5 civarında olmasından yanayım” diyen Barata, 1-1.5 ay içinde inşaatların başlayabileceğini de ifade etti. 

Bayramdan sonra toplantı yapılacak

Fİikirtepe’de proje geliştirecek Nuhoğlu İnşaat’ın patronu Ali Nuhoğlu bölgenin İstanbul’un modern yüzü olacağını belirterek, “Duyumlara göre Bakan Bayraktar, bayram sonrası müteahhitlerle toplantı yaparak, planını açıklayacak” dedi. 

Temennimiz ikinci bayram

Bölgede proje geliştirecek firmalardan Teknik Yapı’nın yönetim kurulu başkanı Nazmi Durbakayım Fikirtepe’de mutlu sona ulaşıldığını belirterek, “Cevap bekleyen bir önemli soru ise emsallerin ne olacağı idi. Sayın Bayraktar, herkesi memnun edecek bir oran olacağı şeklinde mesajlar vermişti. Temennimiz, Sayın Bayraktar’ın bize ikinci bir bayram yaşatması” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın