‘Kimse almasun seni’

'Kimse almasun seni, yine bana kalasun'... diyordu Gelivera Deresi türküsü. Öyle de oldu. Gelivera tekrar göründü!

7 ay önce Gökçebel Barajı nın suları altında kalan köy, baraj su tutmayınca yeniden ortaya çıktı.

Giresun’un Gelivera ilçesindeki Gökçebel Barajı 1 yıl önce su tutmaya başladığında, türkülere konu olan Gelivera (Sapmaz) Köyü’nü yutmaya başladı. Ancak 7 ay önce mayıs ayında camisiyle ve evleriyle birlikte sulara gömülen köy, geçen hafta bilirkişi keşfi sırasında çekilen görüntülerde görüldüğü gibi ağır ağır yeniden ortaya çıkmaya başladı.

Tam adı Akköy 2 HES olan projede Gökçebel’in yarı sıra 30 metre gövdeli Aladere Çam ile 90 metre gövdeli Yaşmaklı Barajı da yer alıyor. Bölgedeki derelerin suları havzalar arası transfer ediliyor. Yönü değiştirilen sular 90 km boyunca taşınıyor. Köylüler adına açılan davanın müdahil avukatı Alp Tekin Ocak’a göre Türkiye ‘de bir benzeri olmayan bu proje hatalı:

“Gökçebel Barajı’nın dev bir gövdesi (160 metre) var. Barajın gövdesi 5-10 metre daha alçak yapılması durumunda Gelivera’nın sular altında kalmayacağını söyledik. Dava dilekçesinde projenin hatalı olduğunu söyledik. Ekolojiye zararı var. Şimdi haklılığımız anlaşıldı. Sular çekildi. Köy 2 ayda açığa çıktı. Yağmur mevsimindeyiz ve barajda su yok. Barajın ömrü 20 yıl. Projenin ekonomik olmadığı ortaya çıktı. Şimdi tüm kış su toplaması beklenecek.”

Avukat Ocak, dava açtıkları projenin ulusal havza yönetimi stratejisine, AB Su Çerçeve Direktifi’ne, ilgili yönetmelik ve Başbakanlık genelgesine aykırı olduğunu savunuyor. Köy sular altında kalınca barakalarda yaşayan ve mezarlarını bile taşımak zorunda kalan köylülerin açtığı dava ise sürüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın