Kéré’den Mali Esintileri Taşıyan Bir Pavyon

Amerika Birleşik Devletleri'nin Montana eyaletinde bulunan Tippet Rise Sanat Merkezi, önümüzdeki yaz sezonundan itibaren Francis Kéré tasarımı bir pavyona ev sahipliği yapacak.

Tippet Rise Sanat Merkezi’ne eklenecek olan pavyonda, Mali’deki Dogon kültürüne ait geleneksel toguna* yapılarından ilham alındı ve ahşap sütunlardaki oymalarda geleneksel motifler tercih edildi.

Yapımında bölgeden elde edilen kumsal çamı ve batı sarıçamı kullanılan togunanın ahşap çatısı güneşe karşı koruma sağlarken, çatının katmanlı özelliği kapalı alanda bir hava akımı yaratıyor. Kütüklerin dikey olarak kullanımı, güneş ışığının bu kütükler arasından süzülmesiyle mekanda bir “ışık yağmuru” oluşturuyor.

Pavyonun alanda konumlandırılması ve tasarımı sürecinde, yapının kendisini çevreleyen peyzaj öğelerini vurgulayabilmesine özen gösterildi. Doğal öğeler ile kolayca bütünleşebilen pavyon, bu niteliği ile Tippet Rise Sanat Merkezi’nin ziyaretçileri doğaya davet eden misyonunu da destekliyor.

Kéré’nin Sidney E. Frank Vakfı ile olan ilişkisi ise Tippet Rise Pavyonu ile sınırlı kalmayacak. Vakfın Tippet Rise Fonu, bu pavyonun yanı sıra Kéré’nin Burkina Faso’da sürdürülebilir bir eğitim yapısı olarak yapıları inşa edilen Naaba Belem Goumma projesini de destekleyecek.

*Toguna: Mali’de Dogon halkı tarafından bireylerin toplanıp köyün sorunlarını tartışması için yapılan, kamusal niteliğe sahip yapılar. 

Etiketler

Bir yanıt yazın