Kenya’da Yerel Malzemelerle İnşa Edilmiş Çevreci Okul

Eğitim odaklı organizasyon Eco Moyo'nun isteği üzerine, The Scarcity and Creativity Studio'nun tasarladığı Eco Moyo Education Centre'da iki adet sınıf ve okula ait bir çiftlik bulunuyor.

Eco Moyo, Kenya’daki Kilifi yerleşim bölgesinde, maddi durumu müsait olmayan ailelerin çocuklarına ücretsiz eğitim veren, eğitim topluluğu temelli bir organizasyon.

Ekip 2017 boyunca 20 adet öğrenci ve öğretmen için kalacak yer inşa etmiş ve şimdi çalışmalarını yeni alana taşımayı planlıyor.

Eco Moyo Education Centre’ın gelişim planı iki bölümden oluşuyor. Bunlardan birincisi, yeşil bina ilkeleriyle ve etik, ekoloji, yaratıcı düşünme ve iletişim becerileri eğitimlerinin yardımıyla, konulara pratik yaklaşımların vurgulandığı, Montessori eğitim metoduyla modellenen Eco Moyo İlkokulu.

İkinci bölüm olan Eco Moyo Çiftliği’nde ise permakültür ilkeleri benimsenmiş ve burada besin, ahşap ve hayvancılık kültivasyonu yapılması planlanıyor. Hedef öğrencilerin ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılarken çiftliği yerel halka ve ziyaretçilere açmak.

The Scarcity and Creativity Studio (SCS)’dan yeni alandaki iki adet sınıfı tasarlayıp inşa etmelerini istemiş. SCS ise sonuç olarak dış mekan eğitim alanlarına gölgelendirme yapan pergolalarıyla, her biri 20 adet öğrenci kapasiteli iki sınıfı bulunan Eco Moyo yapısında 5 hafta geçirmiş.

Yapıda malzeme olarak, 1/12 oranında çimento ve yerel toprak ile işlenmiş mercan taşları kullanılmış. Her sınıfın arkasında, havalandırma ve kontrollü doğal ışık alımı sağlayan, rendelenmiş yumuşak ahşaptan üretilen hafif duvarlar bulunuyor. Çatı makasları da yumuşak ahşaptan inşa edilmiş ve oluklu metal saç ile kaplanmış. Çatı ayrıca yağmur suyunu arka taraftaki geniş su tanklarına aktaracak şekilde tasarlanmış. Henüz tamamlanmayan tekstil tavan kaplaması ise çatı makaslarının altına, metal saçtan gelen radyasyonu filtrelemek amacıyla asılacak.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın