Kentte Dev Arı Kovanları

Vulkan Beehive bal yapım evleri Oslo'da bulunuyor.

Vulkan arı kovanları dünya gıda üretiminde rol alan böceklerin motive edilmesini sağlamak için tasarlanmış. Arıcılık ve bitkilerdeki tozlaşmayı artırma çabası içerisinde olan Snohetta mimarlık ofisinin bu ilginç tasarımı Oslo’da Mathallen Gıda Merkezi’nin yanındaki binanın çatısında yer alıyor. Bu ilginç projede bir diğer amaç uzak yeşil alanların ürünlerini şehrin merkezinde yeniden üretmek.

Snøhetta firması arı kovanı projesi ile böceklerin toplumdaki yerine dikkat çekmek istiyor. Projenin strüktürü bal yapım sürecinin önemli parçaları olan altıgen bal peteklerine benziyor. Shonhetta tasarım sürecinde bu yapılanmadan esinlenmiş ve doğa mucizesi petek yapısını kendiside kullanmış. Kullanılan ahşap rengi ise görenlere balı anımsatması amacı ile açık tonlarda seçilmiş. Arılar kovanların önlerinde bulunan açıklıktan kovana girebiliyor.

Snøhetta kovanların tasarım sürecini 3D printer maketleri ile şu şekilde anlatmış:

Ahşap kovanları bulunduğu binanın yanından geçerken yukarıya baktığımızda rahatlıkla görülebilecek şekilde duruyorlar. Ayrıca Mathallen müşterilerine bu doğa dostu yapıları göstermekten oldukça memnun. Projenin yürütücü ortakları ise başta Snohetta olmak üzere Aspelin Ramm, Scandic, Sparebankstiftelsen Dnb, Bybj birøkterlag, Heier du rietz firmaları şeklinde sıralanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın