Kentsel Mirası Önemseyen Bir Otopark ve Seyir Terası: Q-Park Ravet

Kentsel Mirası Önemseyen Bir Otopark ve Seyir Terası: Q-Park Ravet

Hérault Arnod Architectures ve sanatçı Krijn de Koning Fransa’nın Chambéry şehrinde yaratıcı, işlevsel ve anıtsal bir otopark yapısı tasarladı.

Q-Park Ravet bildiğimiz otopark yapılarından değil. Chambéry’de yer alan camla çevrili, akıcı ve göz alıcı cepheye sahip projede gerekli sayıda park alanının yanı sıra sanatçı Krijn de Koning işbirliğiyle tasarlanan parlak kırmızı ikonik bir merdiven ve cepheye takılan bir seyir kütlesi yer alıyor. Paris merkezli ofis ve Hollandalı sanatçının özgün çözümü, şehrin ikonik 12. yüzyıl yapısı Savoy Dükalığı Kalesi’nin karşısında adil ve toplumcu bir tasarım arayışının sonucunda ortaya çıkmış.

Yapının ana kütlesi kavisli ve geçirgen karakteriyle gündüz sakin bir izlenim verirken gece aydınlık, kontrast ve hareketlilikle canlanıyor. De Koning’in dokunuşu da bilindik bir yapısal programı kentsel bir anlatıya çevirmeyi hedeflemiş. Tasarım ekibi, heykelsi “tepe köşkü”nü stratejik bir konuma, ziyaretçilerin şehrin tarihi zenginliğinin keyfini çıkarabilecekleri bir seyir terası olarak yerleştirmiş.

Çatıdaki güneş panelleri, lavanta, ortanca, akçaağaç ve çam gibi çeşitli türleri içeren bahçeler ve çimen tipolojileriye birlikte şehrin merkezinde doğaya göz kırpan ve sürdürülebilir bir mimarlık amaçlanmış.

Ekip öneriyi şöyle özetliyor: ”Tepe köşkü, yapıya şehri kucaklayan kamusal ve kentsel bir boyut katıyor. Boigne Sokağı’na doğru uzanan bu konsol teras, geleneksel evlerin sıcak cephe renklerini bastıran tonlarla otopark binasına eklendi. Burada tepeden kent peyzajına, nehre, kaleye ve Alplere doğru görkemli bir seyir imkanı sunulurken terastan inen merdivenlerle de bir alt ölçekten tarihi şehri izlemeye olanak veriliyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın