Kentsel Dönüşümün Maliyeti Ne Kadar?

Türkiye'deki yaklaşık 20 milyon yapı stokunun ortalama standartlarda en az 3'te biri çürük yapı stokuna giriyor.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİM-FED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, ”kentsel dönüşüm” olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi maliyetinin yaklaşık 350-400 milyar dolar civarında olabileceğini söyledi.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ile ilgili soruları yanıtlayan Tellioğlu, kentsel dönüşüm yasa tasarısının Van depremiyle beraber, Türkiye’deki çürük yapı stokunun gerçekle yüzleşmesi olduğunu belirtti.

Tellioğlu bu dönüşümün maliyetli ve cesaret gerektiren bir iş olduğunu ifade ederek, Türkiye’deki yaklaşık 20 milyon yapı stokunun ortalama standartlarda en az 3’te birinin bu çürük yapı stokuna girdiğine dikkati çekti.

Bu oranın, 20 milyon konut arasında yaklaşık 7 milyon civarında bir çürük konuta denk geldiğini ifade eden Tellioğlu şöyle konuştu:

”Bunun da toplamda yaklaşık maliyeti ortalama 50 bin dolar civarında düşünürsek yaklaşık 350-400 milyar dolar civarında bir rakam ifade eder. Türkiye’de yıllık ortalama 400-500 bin civarında konut üretimi söz konusu. Yüzde 100 kapasite çalışması devam ederse 7 milyon konut yaklaşık 15 yılda dönüştürülebilir. Bu süreç içerisinde kentsel dönüşüme 300-400 milyar dolar arası bir rakam harcanacağı kesinlikle sektör olarak tespitimizdir.”

Enerji tasarrufu da sağlanacak
Tahir Tellioğlu, bu dönüşüme kesinlikle ihtiyaç olduğunun altını çizerek, Türkiye’de kentsel dönüşüm ile enerji tasarrufunun da sağlanacağını bildirdi. Tellioğlu, yalıtımsız çürük yapıların dönüştürülmesiyle 3-5 milyar dolar arasında bir tasarrufun söz konusu olabileceğini söyledi.

Tellioğlu, şu anda İstanbul, Ankara, İzmir’deki dönüşüm bölgelerinde özel sektörün gerekli girişimleri yaptığını ifade etti. Dönüşümün belediyelerle işbirliği içerisinde ya da özel sektör müteahhitleri ile başladığını dile getiren Tellioğlu, bu durumdan fırsatçılık yaparak yararlanmak isteyenlerin olabileceğini bu sebeple de devlet elinin muhakkak dönüşüme değmesi gerektiğini söyledi.

Dönüşümün 6 ay sonra hızlanacağını vurgulayan Tellioğlu, bu süreç içerisinde mülkiyet sahiplerinin kendi arasında anlaşacağını, anlaşamazlarsa nitelikli çoğunluk sağlandığı takdirde devletin istimlak edeceğini kaydetti.

Dönüşümün konut fiyatlarına etkisi
Tellioğlu, konut sektörünün şu anda normal seyrinde devam ettiğini belirterek, yabancılara konut satışına izin veren yasa ile gayrimenkulde bir hareketlilik beklendiğinin altını çizdi. Kentsel dönüşümle beraber yıkılan binalardaki insanların da konut ihtiyacının olacağına aynı zamanda da konut üretiminin artacağına dikkati çeken Tellioğlu, ”Kısa vadede bir fiyat artışı olsa da orta vadede bu fiyat artışı normalleşecek. Paniklik bir durum söz konusu değil. Yatırımcılar, ev almayı düşünenler açısından 6 ay – 1 sene fiyatlar biraz şişebilir” diye konuştu.

Kentsel dönüşümde en önemli aktörlerin müteahhitler olduğunu belirten Tellioğlu, müteahhitlik sisteminin alt yapısında eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Tellioğlu, bu eksikliğin giderilmesi ve bir disiplinin sağlanması için Müteahhitler Odasının kurulması gerektiğini ifade etti.

Tahir Tellioğlu, Türkiye’de 300 bin müteahhidin olduğunu, Avrupa’nın gelişmiş bir ülkesinde ise bu sayının 20 binden az olduğunu kaydederek, ”Türkiye’de bir müteahhitlik enflasyonu var” dedi.

”Yasa inşaat sektörünü ivmelendirecek”
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç da yasanın istihdamda lider sektör olan inşaat sektörünü ivmelendireceğini belirtti.

Bireylerin sağlıklı ve güvenli yapılaşmaya ulaşma hedefinin topyekun bir devlet politikası olarak desteklenmesi gerektiğini belirten Bilmaç, aksi takdirde uygulama güçlüklerinin ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Bilmaç, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, finans kurumları, odalar ve vatandaş gibi her paydaşa yasanın doğru anlatılması gerektiğine dikkati çekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın