Kentsel dönüşüme yabancı kaynak arıyor

İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, kentsel projelerin finansmanına yönelik Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Japonya Ulusal İşbirliği Ajansı ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Banka yerel yönetimlere daha fazla kredi verecek.

İller Bankası (İLBANK) Genel Müdürü Tuncay Karaman, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Japonya Ulusal İşbirliği Ajansı (JICA) ile yeni kentsel projelerin finansmanına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti. Yerel yönetimlerle ve Bankanın öz kaynaklarıyla yeni projelere gireceklerini belirten Karaman, Kentsel Dönüşüm Kanununa göre İller Bankasının bankacılık faaliyetleri dışında elde edilecek karın yüzde 50’sinin kentsel dönüşüme aktarılacağını vurgulayarak ‘Projelerle elde edeceğimiz gelirin yarısı doğrudan kentsel dönüşümde kullanılacaktır. Bu şekilde kentsel dönüşümün finansmanına büyük katkı sağlayacağımızı tahmin ediyoruz’ şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA HİBE VE KAYNAK

Genel Müdür Karaman, ‘Yerel yönetimlere uyguladığımız düşük faiz oranlarıyla finansman politikamız devam edecek, bununla birlikte uygulamaya sokacağımız yeni gayrimenkul faaliyetleriyle Bankamızın karlılığı artmış olacaktır. Dolayısıyla karlılıkla birlikte yerel yönetimlere ve köylere aktarılacak hibe miktarı da finansman desteği de artmış olacaktır’ dedi. Karaman, İlbank’ın yalnızca Türkiye’nin kaynaklarından finansman aktarımı gerçekleştirmediğini kaydederek son dönemde uluslararası finans kuruluşlarından önemli miktarda kredi finansmanı sağladıklarını vurguladı. Bu yöntemle çalışarak yerel yönetimlerin içmesuyu, kanalizasyon, atıksu, katı atık gibi alanlarda dışarıdan finansman teminini gerçekleştirdiklerini bildiren Karaman, Dünya Ban-kası, Avrupa Yatırım Bankası ve JICA ile yeni kentsel projelerin finansmanına yönelik ileriye dönük çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Etkili bir kamu bankasıyız

İlbank’ın bugün itibariyle 9 milyar sermayesinin bulunduğunu ve sermaye büyüklüğü açısından Türkiye’deki bankalar arasında ilk sıraya yükseldiğini belirten Karaman, İlbank’ın yaklaşık 12 milyar TL. aktif büyüklüğe ve 8.5 milyar TL. kredi hacmine sahip etkili bir kamu bankası olduğunu vurguladı. Karaman, 2012’de belediyelere öz kaynaklardan yaklaşık 4 milyar TL. kredi tahsis edildiğini belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın