Kentsel dönüşümde örnek proje

757 bini aşan nüfusuyla Türkiye'nin 4'üncü büyük ilçesi olan Gaziantep'in merkez ilçelerinden Şahinbey'de büyük değişim devam ediyor.

400 milyon TL’lik bütçesiyle Türkiye’nin en büyük bütçesine sahip olan Şahinbey Belediyesi, Türkiye’ye örnek gösterilen kentsel dönüşüm projesiyle yeni çağdaş mahalleler kurarak ilçeye yeni bir hüviyet kazandırıyor. Kentsel dönüşümde ezberleri bozan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, ilçeye Türkiye’nin en büyük parkını kazandırmak için de kolları sıvadı.

ÖRNEK PROJE

Aldığı yoğun göçle birlikte yüzde 80’i çarpık yapılaşmadan oluşan Şahinbey ilçesinde 18 mahallede 952 bin metrekare alanda başlatılan kentsel dönüşüm projesi tüm hızıyla sürüyor. 35 bin evi kapsayan proje, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından Türkiye’ye örnek gösterildi. Öncelikli hedeflerinin vatandaşı mağdur etmeden bu uygulamayı hayata geçirmek olduğunu bildiren Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu “Şahinbey ilçemizin en büyük sorunlarından birisi çarpık yapılaşmadır. Bu çarpık yapılaşmanın önüne geçebilmek için kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirmemiz gerekmektedir. İlçemizin 18 mahallesinde kentsel dönüşüm projesini hayata geçirdiğimizde hem modern bir Şahinbey oluşturmuş, hem de trafik sorununu çözmüş olacağız” dedi.

ÇARPIK YAPILAŞMAYLA MÜCADELE

Şahinbey ilçesindeki in çarpık yapılaşmayı sonlandırmaya çalıştıklarını belirten Tahmazoğlu, “757 bini aşkın nüfusuyla Türkiye’nin 4’üncü büyük ilçesi. Hızlı bir nüfus artışı var. Maalesef yüzde 80’i çarpık yapılaşmış. Bu hızlı büyüme karşı sağlıklı bir yapılaşma gerçekleşmemiş. Nuri Pazarbaşı, Sakarya ve Çamlıca mahallerini kapsayan kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık ve binin üzerinde ev yıktık. Bunun dışında bizim 3 tane daha kentsel dönüşüm çalışmamız var. Toplam 4 bölgede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TOKİ’yle anlaşmak suretiyle konut yaptırıp ardından TOKİ’den tekrar satın aldık. Kentsel dönüşüm alanındaki ev sahiplerine öncelikle konutlardan teklif etti. Bir kısım vatandaşlarımız oraya taşındı bir kısmı da paralarını alıp başka yere yerleştiler. Bu şekilde binin üzerinde evi yıkmış olduk” diye konuştu.

REKOR BÜTÇE

Kentsel dönüşüm yapmak bir belediye başkanı için çok riskli bir iş olduğuna dikkat çeken Tahmazoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Hem siyasi riski ver hem maddi riski var. Bu işin altında da kalabilirsiniz. Biz öncelikle vatandaşla aramızda öncelikle bir güven oluşturduk. Geldik ne yapmak istediğimizi anlattık. Bunun yanı sıra bunu kaldıracak bir bütçe hazırladık. 3 yıl önce göreve başladığımızda bütçemiz 92 milyon TL iken şu anda 400 milyon TL’lik bütçemizle Türkiye’deki ilçe belediyelerinden fazla bir bütçe yaptık. Bunun 110 milyon TL’sini kamulaştırmaya ayırdık ki vatandaşlarımız mağdur olmasın. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, 3 defa geldi gezdi ve tüm Türkiye’ye örnek gösterdi. Buradaki kentsel dönüşüm çalışması tamamen belediyemiz ve vatandaşlarımız arasında diyalogla çözülüyor. Konutları yıkarken en ufak bir olay dahi olmadı.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PARKI

Kentsel dönüşüm projesinin yanı sıra bünyesinde Türkiye’nin en büyük parkını da barındıran Yeşil Vadi Projesi’ni hayata geçirdiklerini açıklayan Tahmazoğlu, “Yeşil vadi projesi yaşlı başına bir proje. 6,5 milyon metrekare alanı kapsayan içerisinde 50 metre genişliğinde 12 km uzunluğunda yeni açılacak bir yol ve bunun yanında Türkiye’nin en büyük parkı olacak 1 milyon 700 metrekare yeşil alan ve 35 bin konutun yapılacağı yaklaşık 150 bin kişinin yaşayacağı yeni bir yerleşim alanı. Bunu da çarpık yapılaşmanın gelişme alanının önüne koyduk ki bundan sonra çarpık yapılaşma olmasın ve ileri gitmesin. 702 tane yeşil vadi konutlarımızın inşasına başladık ve önümüzdeki yıl Temmuz ayı itibariyle hak sahiplerine teslim edeceğiz. Bunun yanı sıra 1 milyon 700 metrekare yeşil alanın kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki yıl hem parkımızı hem de yolumuzu açmış olacağız aynı zamanda konutlarımızı tamamlamış olacağız. Bu bölge hızlıca gelişmiş olacak. Amacımız bir taraftan çarpık yapılaşmış alanları yıkarak dönüşümü sağlayken bir taraftan da yeni yerleşim alanların düzenli bir şekilde planlı bir şek,ilde yapılaşmasını sağlıyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın