Kentsel dönüşümde hükümet yerel yönetim işbirliği…

INSPIRE Konferans’ında konuşan Bakan Bayraktar, 81 ilin valilik ve belediyelerine riskli bölgeleri bildirmeleri için yazı gönderdiklerini belirterek, “Hangi belediyemiz başarılı olmuşsa, hangi belediyemiz vatandaşı ikna etmişse, dönüşüme razı olan ve isteyen vatandaşlardan başlayacağız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “INSPIRE AB Mekansal Bilgi Altyapısı Konferansı”nın açılışına katıldı. Konferansa Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Vali Hüseyin Avni Mutlu ile çok sayıda yerli ve yabancı uzman yer aldı.

Konferansın açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de afet riski taşıyan binalar, afet riski olan bölgelerin dönüştürülmesi için çok ciddi bir sürece girdiklerini belirterek, “Yasamız çıktı. Bunun için 81 valiliğimize, 81 belediyemize yazı gönderdik. Önemli 5 vilayetimizde İstanbul, İzmir, Bursa, İzmit ve Sakarya, alt belediyelerine de yetki verdik, bize riskli binaları, riskli bölgeleri bildirecekler. Bu doğrultuda hangi belediyemiz başarılı olmuşsa, hangi belediyemiz vatandaşı ikna etmişse razı olan ve isteyen vatandaşlardan başlayacağız. İstemeyenleri biraz daha sonraya bırakacağız” dedi.

Şu anda dönüşüm için çok talep olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, çok acil risk taşıyan binaların da öncelikleri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu; “Türkiye’nin hemen hemen her tarafından talep var. Diyarbakır’dan da var Gaziantep’ten de var. Ama bizim için tabi deprem aksı üzerindeki şehirler önemli, nüfusun ve ekonominin yoğun olduğu şehirler önemli. Yoğun bir şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Süreç başladı.”

Bilgi sistemlerini geliştiren ülkelerin, bugün bilgi dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki köprüyü kurarak gelişmişliğin zirvesine oturduklarını ifade eden Erdoğan Bayraktar, Türkiye olarak, bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim ve kullanım alanında hızlı bir büyümeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin son 10 yılda genişbant erişimi ve mobil iletişimin yaygınlaşmasıyla sektörel büyümede gurur verici seviyeye ulaştığına dikkat çeken Bayraktar, bakanlığının yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.

Bakanlığın bir taraftan ulusal coğrafi bilgi sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve geliştirilmesine dair çalışmaları yürütürken diğer taraftan yerel yönetimlerin planlama, harita, altyapı ve üst yapıya ilişkin faaliyetleri ile ilgili kent bilgi sistemlerinin standartlarının belirlenmesi ve yaygın bir şekilde kullanılmasını teşvik ve ulusal coğrafi bilgi portalını işletme görevini de yerine getirdiğini anlatan Bayraktar, ulusal coğrafi bilgi sistemi altyapısının kurulması ile çalışabilir coğrafi veri standartları belirlenerek; e-devlet uygulamalarının yaygınlaşmasının sağlanacağını ve vatandaşa verilen hizmetin niteliği ve niceliğinin arttırılacağını dile getirdi.

Bayraktar, “Bu sayede veri paylaşımı sağlanarak mükerrer veri üretiminin önlenmesi neticesinde kaynak israfının önüne geçilecek, doğru ve güncel coğrafi bilgiye erişim sağlanması ile karar destek süreçleri iyileşecek ve kamuda etkin yönetime hizmet edilecek, veriye hızlı ve kolay erişim sağlanarak yatırım süreçleri iyileşecektir. Bakanlık bünyesindeki coğrafi bilgi sistemlerini, ülke genelinde çok daha ileri düzeyde yaygınlaştırmayı da hedefliyoruz” diye konuştu.

Ülke kadastrosunun yüzde 95’i tamamlandı

Bakanlığın, kent bilgi sistemi standartlarının belirlenmesi için yürüttüğü çalışmalar neticesinde, kent bilgi sistemlerine ilişkin veri standartları, iletişim protokolleri ve sistem mimarisini tanımladığını aktaran Bakan Bayraktar, vatandaşların parsel bilgilerini, imar planları bilgilerini evinden, bilgisayarından rahatlıkla görebilecekleri bir ortam sağlanacağını ifade etti.

Bayraktar, “Proje, kentsel verilerin standart bir şekilde paylaşılmasını sağlayacaktır. Güncel ve nitelikli verinin elde edilmesiyle, yerel yönetimlerin iş süreçleri iyileşecek, gelir takibi kolaylaşacak ve karar destek mekanizmaları hızlanacaktır. Tapu ve kadastro sisteminde de ciddi gelişmeler kaydettik. Ülke kadastrosunun yüzde 95’ini bitirdik. TAKBİS çalışmaları ile çok amaçlı arazi bilgi sistemini kurarak, diğer kurum ve kuruluşlara entegre bir e-devlet projesi oluşturduk. 2001 yılında başlatılan TAKBİS projesi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar neticesinde, yurt genelindeki 55 milyon parselin tapu kayıtları sayısal ortama aktarıldı. Ayrıca bunlardan 40 milyon parselin tapu ve kadastro entegrasyonu tamamlandı. TAKBİS kapsamında 957 tapu müdürlüğünün veri giriş işlemleri bitmiş olup on-line hizmet vermektedirler” şeklinde konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulanmaya başlanan ”yapı denetimi” çalışmalarında firmaların, yapısını, denetçi personelini ve çalışma sistemlerini kontrol edebildikleri yeni bir yapı denetim sistemi uygulamasına geçildiğini söyleyen Bayraktar, coğrafi bilgi sistemleri sayesinde bundan sonra Türkiye’de gerek yapı ruhsatlarının gerek inşaatlar bittikten sonra iskan müsaadelerinin çok daha kolay verilebileceğini, fakat denetimlerin çok daha ciddi bir hal alacağını, denetim sistemlerinin gerek belediyeler gerekse yapı denetim kuruluşları tarafından yine bu coğrafi bilgi sistemleri sayesinde üç boyutlu otofoto sistemlerinin oluşturulması sayesinde çok daha ciddi bir konuma geleceğini anlattı.

İBB bilgi teknolojisini çok yakından takip ediyor

Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden misafirleri dünyanın parlayan yıldızı İstanbul’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, konferansın İstanbul’da yapılmasını çok önemsediklerini söyledi.

“Türk misafirperverliğinin bir gereği olarak sizleri ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. 8500 yıllık tarihî ve kültürel birikime sahip bu ayrıcalıklı kentte iyi vakit geçirmenizi diliyoruz. Elbette İstanbul çok özel bir şehir. Kıtaların ve uygarlıkların buluşma merkezi burası” diyen Başkan Kadir Topbaş, bilgi ve iletişim teknolojilerinin akıl almaz bir hızla geliştiği bir dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda da öncülük yaptığını söyledi.

Sıra 3D navigasyonda…

Başkan Topbaş, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz, bilgi teknolojileri alanında kamuda önde giden kurumlardan biriyiz. Kamu hizmetini, halka en kolay, en hızlı ve bütün teknolojik imkanları seferber ederek ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu konuda çok iyi bir durumda olduğumuzu gururla ifade etmek isterim. Öncelikle ‘Coğrafi Bilgi Sistemi’ çalışmalarını tamamladık. İstanbul’un digital haritalarını bitirdik. Bu çalışmalardan süzülen ‘Şehir Rehberi’ni halkımızın hizmetine sunduk” diye konuştu.

Şimdi de İBB Navigasyon projesini hazırladıklarını vurgulayan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Hem taşıtlarda hem de mobil iletişim araçlarında kullanılacak bu teknolojiyi 3D teknolojisiyle tasarlıyoruz. Özellikle toplu ulaşımda çığır açacak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Toplu ulaşım çalışmaları konusunda ABD Washington da yapılan Oracle konferansında en iyi inovasyon projesi seçildi. Tüm ulaşım altyapısı birbirleriyle entegre edildi. Vatandaşa yönelik mobil uygulaması hazırlanmaktadır. Çok kısa bir sürede vatandaşın kullanımına sunacağız. Vatandaş bulunduğu notadan gitmek istediği noktaya hangi toplu ulaşım aracına bineceğini anlık olarak görebilecektir. Adı YOL-NET olan bu proje İstanbul’un kılavuzu olacaktır.Bunun temeli hazır. Daha önce de Otobüs, metro ve deniz araçlarından oluşan toplu taşımanın bütün bilgilerini gösteren bir sistem kurmuştuk.”

Dünyanın en ileri teknolojileri İstanbul’a kazandırıldı

CEP ARTI TRAFİK diye adlandırılan bu sistem sayesinde İstanbul trafik durumu bütün duraklarda, araç içlerinde ve cep telefonlarında görülebildiğine dikkat çeken Topbaş, “Canlı kamera görüntülerini, anlık yoğunluk bilgilerini herkesin erişebildiği bir hizmete dönüştürdü. İstanbul’un trafik ve yol bilgisini; şehirdeki açık yolları ve seyahat sürelerini 420 kamera ile cep telefonlarına ulaştırıyoruz. Kamu hizmetlerini en yenilikçi enstrümanlarla daha verimli ve daha etkin hale getirme çabası içinde olan bir belediyeyiz. Kenti 1800 kilometre fiberoptik ağla donattık ve hızla donatmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akıllı ulaşım sistemleri, akıllı sinayaller, mobil trafik uygulamaları, kentin bilgi-iletişim ve haber teknolojisi ve inovatif çevre projeleri yürüttüklerini de hatırlatan Topbaş, şunları kaydetti; “İstanbul bugün yeni fikirlerin, yeni teknolojilerin ve yeni ekonominin odağına yerleşmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak faaliyet alanlarımızın her aşamasında inovatif çözümler üretmeyi hedefledik. Farklı olmayı, değişen ve değiştiren olmayı, üretimi ve kaliteyi amaçladık. Bunun için dünyanın en farklı teknolojilerini İstanbul’a kazandırdık. Ve kazandırmaya devam ediyoruz. İstanbul bugün, iş âleminin, fark yaratan şirketlerin, bilim merkezlerinin, üniversitelerin, arge kuruluşlarının kent yönetimi olan belediye ile en verimli işbirliğini başarmış nadir kentlerden biridir. İnovasyonun yaratıcı-yenilikçi potansiyelini hayata geçiriyoruz. Bunu en çok hem kendi içindeki kurumlara hem de dünya kentlerinde ortaya çıkan yeni fikirler ve teknolojilere ‘açık olan’ İstanbul yapabilmektedir. Bu konferansın bu alandaki birçok eksikliği tamamlayacak altyapıyı hazırlayacağına inanıyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın