Kentsel Dönüşümde Enerji Verimliliği Dikkate Alınmalı

Çarpık yapılaşmayı sona erdirmek için başlatılan kentsel dönüşümde enerji verimliliğinin de gündeme gelmesi gerektiği belirtiliyor.

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, yapılacak binlerce yeni binada enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin kullanılmasının sağlanabileceğini söyledi. Çolak, “Bu, ülke için büyük bir fırsat.” dedi.

Uygulanmasına başlanan kentsel dönüşüm projeleri, mimariden altyapıya kadar birçok açıdan tartışılırken, gündeme gelen bir diğer nokta da enerji verimliliği. Yapılan yeniliklerle Türkiye’nin çehresinin değişeceğini belirten Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, “Bu, ülke için büyük bir fırsat. Yapılacak binlerce yeni binayla enerji verimliliği ürünlerini hayatımıza yerleştirmenin de zamanı olabilir. Tüketim ne kadar aza indirgenirse projelerin o kadar anlamı olur.” dedi.

Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye genelinde önümüzdeki 20 yılda 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor. Çoğunluğunda eski ısıtma sistemlerinin kullanıldığı bu yapılarda enerji verimliliği sağlanırsa büyük oranda tasarruf sağlanacağı belirtiliyor. Kentsel dönüşümün gerçekleşeceği yerlerde yetkililerin mahalle mahalle gezilerek projenin gerekliliğinin anlatıldığına işaret eden Ender Çolak, “Bu süreçte vatandaşa enerji tasarrufunun hem kendi bütçeleri hem de ülke ekonomisi için önemi anlatılabilir. Biz de bu sene tüm apartman kompleksleri ve siteleri bayilerimizle tek tek dolaşıp ısıtma ve soğutma sistemlerinde enerji verimliliği sağlayan ürünlerin avantajlarını anlatacağız.” şeklinde konuştu.

Projeler kapsamında yapılan çalışmalarda halkın önceliğinin binaların kat sayısı, daire metrekaresi gibi meseleler olduğunu belirten Baymak Genel Müdürü Çolak, “Artık bu konular oturduğuna göre enerji verimliliğini tartışmanın zamanı geldi.” dedi. Daire sahiplerinin müteahhitlerle anlaşırken şartlarına enerji verimliliği sağlayan ürün kullanımını da eklemesini öneren Çolak, “Maliyet hesabı yapılınca masrafını bir yılda çıkardığı görülüyor. Dolayısıyla daha yapım aşamasında harcamadan kaçarak uzun dönemde sağlanacak tasarrufun önüne geçilmemeli.” ifadelerini kullandı. Çolak, enerji verimliliği denilince daha az elektrik harcayan ürünlerin gündeme geldiğine işaret ederek, ısıtmadaki kaybın hepsinden daha önemli olduğunu söyledi. Çolak, buradaki kaybın yüzde 10 azaltılması halinde Türkiye’nin 6 milyar dolar tasarruf edebileceğini kaydetti.

Yenilenen Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 2 bin metrekarenin üzerinde merkezi ısıtma sistemi kurulması zorunlu hale gelmişti. Buralarda duvar tipi denilen yoğuşmalı kazanlar kullanılarak kat sakinlerinin önemli ölçüde tasarruf sağlayabileceğini ifade eden Çolak, “Bu binalarda yoğuşmalı kazanların kullanılması finans ve kredilendirme mekanizmaları ile teşvik edilebilir. Ya da tamamen devlet eliyle bir düzenleme ile zorunlu kılınabilir.” şeklinde konuştu. Isıtma alanında kazan dairelerinin yanı sıra kombiler için de yoğuşmalı denilen sistemi öneren Çolak, “Yıllık harcamalara bakıldığında yüzde 25-35 arasında tasarruf sağlanabiliyor. Kış ortasında gelen 500 lira faturayı göz önünde bulundurursak, yüzde 25 azaldığında 150 lira daha az fatura anlamına geliyor.” bilgisini verdi. Enerji tasarrufu faaliyetlerine yönelen bütün ülkelerde oldukça ilgi gören yoğuşmalı ısıtma sistemleri, kullanılan gazın dışarı atılmadan enerjisinden son bir kez tekrar faydalanmasını sağlıyor. Bu şekilde harcanan enerjinin verimi yüzde 109’lara çıkabiliyor. Standart bir kombide harcanan gazdan verim alma oranı ise yüzde 94.

Grup olarak söz konusu tasarruf sağlayan ürünlerin yanı sıra standart ısıtma sistemleri alanında da faaliyet gösterdiklerini söyleyen Baymak Genel Müdürü Çolak, “Biz enerji verimliliği sağlayan ürünler üzerine gidiyoruz ve tüketiciye de bunu anlatıyoruz. Diğer ürünlerimizin tanıtımını yapmıyoruz bile.” şeklinde konuştu. Baymak’ın tüm kombi satışlarında yüzde 70’ten fazlasını yoğuşmalı kombinin oluşturduğunu kaydeden Çolak, gelecek yıl bu oranı yüzde 100’e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın