‘Kentsel dönüşüm için belediyeye başvurun’

Yıkım yapılabilmesi için tüm mal sahiplerinin değil, üçte ikisinin rızası yeterli olacak. Başkan Topbaş, Esenler'deydi ve İstanbul'da gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Çürük, dayanıksız ve kaçak yapıların yıkımı İstanbul’dan başlayacak. Öncelik Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Büyükçekmece ve Anadolu yakasındaki bazı ilçelere verilecek. Bu ilçeler başta olmak üzere ve Türkiye’de de büyükşehirlerden başlamak üzere, dalga dalga sürecek.

Yıkım yapılabilmesi için tüm mal sahiplerinin değil, üçte ikisinin rızası yeterli olacak. Sakinlerin nitelikli çoğunluğu dikkate alınacak. Eğer “evet” denirse, devlet kamulaştıracak, onların dairesinin bedelini verecek; “size ortak oldum” diyecek ve binayı yıkıp, yerine sağlam bina yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bugün, Esenler’deki ”Turgutreis Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi”nin inşaatındaydı.

Marmara fay hattının, İstanbul’u çok etkilediğini ve Türkiye’nin geleceğini onlarca yıl karartabileceğini belirten Topbaş, ”Milletçe, siyasi partilerce, çalışmalarımızla depremi kader olmaktan çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Turgutreis Mahallesi’ndeki yenileme çalışmalarında 47 binanın yıkıldığını, bunun yerine 282 dairenin inşa edildiğini, dün de Kağıthane’de 33 gecekondunun yıkılarak yerine 560 dairenin yapılacağını ifade eden Topbaş, Esenler’de 1de 500 konut çalışmasının bulunduğunu ve 650 binanın yıkıldığını söyledi.

Topbaş, Zeytinburnu ilçesine bağlı Sümer Mahallesi’nde 2,5 yıl boyunca vatandaşları ikna etmek için çalıştıklarını, ancak istenilen seviyeye ulaşılamadığını söyledi.

Vatandaşlara, BİMTAŞ’a, binalarını kontrol ettirebileceklerini aktaran Topbaş, kentsel dönüşüme katılmak isteyenlerin ilçe belediyelerine başvurmalarını hatırlattı.

Topbaş, İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan ”Teleferik Projesi” hakkında da konuştu. Topbaş, ”Biz bu projeyi ‘yap-işlet-devret’ modeliyle gerçekleştirmek istiyoruz. Teleferiklerin boyutuyla ilgili sorunlar vardı. Bunların turistik geziler için planlanmasını ve boyutlarının küçültülmesini istedik” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın