Kentlerin Görünür Sosyal Ağları

Schema Design tarafından geliştirilen "invisible cities" projesi, kentsel çevredeki sosyal ağları görselleştirerek farklı manzaralar ortaya çıkardı.

Sosyal medya mecralarının giderek artması ve kullanımının yaygınlaşması iletişim kanallarını güçlenirken bir yandan da birçok veriye kolay erişim imkanı sunuyor. Twitter, Facebook, Instagram gibi birçok sosyal medya aracından elde edilen güncel ve fazla bilgi, haritalama ve görselleştirme çalışmalarında da önemli kaynak teşkil ediyor. Bunun yakın zamandaki bir örneği de Amerikalı tasarım ekibi Schema Design tarafından geliştirilen “invisible cities” projesi.

Ekip, Twitter, Instagram gibi sosyal medya ağlarının dolaşımındaki verileri toplayıp bölgenin jeolojik kodlarıyla eşleştirilerek interaktif görseller oluşturuyor.


New York’ta paylaşılan bir Instagram fotoğrafı

Herhangibir noktadan bir mesaj geldiğinde veya resim eklendiğinde sosyal ağın düğüm noktaları ortaya çıkıyor. Zaman içinde bilgiler biriktikçe topografyanın şekli değişiyor, oluşan tepeler ve vadiler ise fazla veya az paylaşımın olduğu bölgeleri gösteriyor.


Tokyo’da paylaşımların oluşturduğu topoğrafya

Ortaya çıkan üç boyulu ağ sayesinde fiziki mekan ile hafızanın, kesişmelerin ve keşiflerin sosyal mekanı birbirine eklemlenmiş oluyor.   


Empire State Binası’ndan yapılan SOME paylaşımları


Jay-Z ve Beyonce konseri sırasında yapılan paylaşımlar


Bir pazar sabahı Central Park’tan yapılan paylaşımlar

Etiketler

Bir yanıt yazın