Kentlerin Dijital İkizleri

Kent ve kentsel planlama dünyası sürekli bir değişim halinde. Dijital ikizlerin (Digital twin) faydası ise kullanılan analiz araçları daha etkili kararları bilgilendirdiği ve etkilerini arttırdığı için günden güne daha görünür hale geliyor. Peki dijital ikiz ne anlama geliyor?

Üç temel bileşenden oluşuyor: görselleştirme, tahmin ve teşhis. Şehir manzarasındaki değişikliklerin, yürürlüğe girmeden önce simüle edilmesi ve test edilmesi için bir fırsat sunuyor. Bir yapıdaki değişikliklerin çevresini nasıl etkileyebileceğini potansiyel olarak tahmin edebilen, özünde, durgunluğu azaltan ve şehrin gelişmeye devam etmesini sağlayan, dikkatli bir şehir planlamasının üstün bir yöntemi olduğu söylenebilir. Dijital ikiz kavramı, hem büyük hem de küçük ölçekli bina projelerinde kullanım için her anlamda faydalı. Fiziksel alanı sanal bir model olarak sunuyor, kullanıcı girişi sağlayarak gerçek zamanlı verilerin güncel kalmasını sağlıyor. BIM (Yapı Bilgi Modellemesi)’in yapılı çevrede yaygın kullanımı, bilgi modelini güncellemek için gerçek zamanlı geri bildirim kullanarak dijital ikiz kullanımından yararlanabiliyor. Bu bilgi ne kadar erişilebilir olursa, proje sonucu o kadar iyi oluyor.

Binaların zaman içindeki yapısal bütünlüğünü ölçebiliyor. Önemli maliyetli hataları önleyebilme ve enerji tüketimi ve karbon emisyonlarıyla ilgili durumları hesaplayabiliyor. Hem uzun hem de kısa vadeli yansımaları dikkate alarak, geleceğin şehirlerinin gelişmesinde daha iyi büyük ölçekli kararları teşvik edebiliyor.

Esasen şehri dinamik, sanal biçimde sunan bu fenemenon tarihi dokudan, yeni inşaattan ve toplu taşımaya kadar her unsurun tek bir üç boyutlu modelde dikkate alınmasını sağlıyor. Sadece peyzaj açısından kilit unsurları sunmakla kalmıyor, aynı zamanda gün boyunca ışığın varlığı, gölgeler, bitki örtüsü ve ağaçların varlığı gibi genellikle gözden kaçan koşulları da kapsayan arazi analizinin daha iyi bir ön sürecine katkıda bulunuyor.

BIM sürecinde şart koşulduğu gibi, bir projeden üretilen herhangi bir geri bildirim, bir öğrenme engeli olarak iletilir. Dijital ikiz, herhangi bir proje uygulanmadan önce değişikliklerin yapılmasına izin vererek, bina performansıyla ilgili olarak bize sürekli bir geri bildirim döngüsü sunuyor.

İngiliz şehri Bradford, planlama kararlarını bilgilendirmeye ve kültürel mirası teşvik etmeye yardımcı olmak için dijital bir ikiz geliştiriyor

Virtual Bradford adlı, İngiltere’nin şehir merkezi Bradford’un yüksek çözünürlüklü 3D çevrimiçi “brick-for-brick” dijital ikizini sağlayacak bir çevrimiçi alan bu yaz tamamlanacak.

Proje, Bradford Üniversitesi ve Bradford Konseyi arasında bir iş birliği ile hazırlandı. Ayrıca, akıllı açık veri çözümleri aracılığıyla kamu hizmetini iyileştirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği SCORE projesi tarafından kısmen finanse ediliyor. Virtual Bradford’un kentin planlama, hava kirliliği, trafik yönetimi, sel riski, gürültü kirliliği ve yeşil alan oluşturma ile nasıl başa çıktığına yardımcı olabileceği umuluyor.

BuildMedia tarafından sunulan bir emsal, Wellington, Yeni Zelanda’nın dijital ikizini içeriyor. Bu, şehre büyük ölçekli bir karar alma aracı sunmuş ve katılım için bir platform görevi görmüş. Sadece vatandaşlara fikir vermekle kalmıyor, aynı zamanda şehir planlaması açısından etkili bir pazarlama aracı olduğunu da kanıtlayabiliyor.

Bradford Üniversitesi Arkeoloji ve Adli Bilimler Okulu’ndan bir araştırma ekibi olan Visualizing Heritage’dan araştırmacılar, dijital ikizi geliştirmek için lazer tarama verilerini, dijital görüntüleri ve drone verilerini toplamak için aylar harcamış. Yer seviyesinden 360 derecelik görüntüler almak için monte edilmiş lazer tarayıcıları içeren elektrikli bir üç tekerlekli bisiklet ve şehrin silüetini yakalamak için bir drone kullanılmış.

Virtual Bradford’un Birleşik Krallık’taki bir şehrin bu düzeyde ayrıntı sunan ilk açık kaynaklı 3D kopyası olduğuna inanılıyor. Şehir, Birleşik Krallık Kültür Şehri 2025 için teklif verirken, yeni kültürel gelişmeler için bir platform görevi görmesi umulmuş. Aslında, Sanat’tan sağlanan fonla şu anda UNESCO dünya mirası alanı olan Bradford’daki Saltaire’yi içerecek şekilde genişletiliyor.

Barselona, ​​19. yüzyıldan kalma bir şapelde dijital bir ikiz geliştiriyor

Barselona, ​​Amerika Birleşik Devletleri’nde Las Vegas, Los Angeles ve Phoenix ve Birleşik Krallık’ta Bradford dahil olmak üzere, dünya çapında şu anda dijital ikizler geliştiren birkaç şehirden biri. Şu anda bir test aşamasında, şehrin veriye dayalı kopyasının 2027 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor ve bu noktada şehrin gelecekteki gelişimini şekillendirmek için bir kentsel planlama aracı olarak kullanılacak.

Dijital ikiz, şehrin Torre Girona Kilisesi’nde bulunan, dünyanın en güçlü veri işlemcilerinden biri olan MareNostrum süper bilgisayarında yer alacak. Aslen 19. yüzyılda inşa edilen şapel, İspanya İç Savaşı’nın ardından 1940’larda yeniden inşa edildi ve şimdi Katalonya Politeknik Üniversitesi kampüsünde oturuyor. Şapel 2005’ten beri süper bilgisayarı barındırıyor.

Şehir yetkilileri için dijital ikiz, şehircilere, mimarlara ve plancılara, şehir teorilerini ve projelerini uygulamadan önce, şehri fiziksel olarak bozmadan etkilerini anlamak için test etme imkanı sunacak. Barselona Belediye Başkan Yardımcısı Laia Bonet, Politico’ya verdiği demeçte, “Kusurlu politikalar uygulamak ve sonra geri dönüp düzeltmek zorunda kalmak yerine, bu kararların uygulamadan hemen önce alındığından emin olarak zaman kazanıyoruz,” diyor.

Bonet’in dijital ikizlere olan ihtiyacı gösterdiğini söylediği bir proje, şehrin süper blokları. Daha önce bildirildiği gibi, Barselona, ​​çevresinde trafiğin akacağı araçsız mini mahalleler olarak süper bloklar (yerel olarak superilles olarak bilinir) geliştirmeye başlamıştı. Şehrin hava kirliliğiyle olan ölümcül mücadelesine yanıt olarak başlatılan plan, nihayetinde araç trafiğini %21 oranında azaltmayı ve sokakların neredeyse %60’ını arabalardan kurtarmayı amaçlıyor. Proje üzerindeki çalışmalar, 2020’de duyurulan büyük bir genişleme ile 2016’da başladı.

Süper bilgisayar şu anda Barselona’nın 15 dakikalık bir şehir vizyonunu bilgilendirmek için kullanılıyor; bu da vatandaşlara tüm günlük hizmetlere evlerinden 15 dakikalık bir yürüyüş veya bisiklet yolculuğu ile erişmelerini sağlayacak. Dijital ikiz kullanılarak yürütülen analizler, soylulaştırma eğilimlerini, ulaşım erişimini içerebilir veya belirli sağlık, sosyal veya ulaşım altyapısına ihtiyaç duyan daha yüksek yaşlı nüfus popülasyonlarını vurgulayabilir.

Las Vegas şehir merkezinin dijital ikizi, emisyonları azaltma çabasıyla ortaya çıktı

Las Vegas, bu ayın başlarında şehrin Tüketici Elektroniği Fuarı’nda bir dijital modelin tanıtılmasının ardından dijital bir ikiz inşa etmeye başlayan en son şehir oldu. Chicago merkezli Cityzenith ve Las Vegas merkezli Terbine tarafından geliştirilen model, Las Vegas şehir merkezinin 7 kilometrekarelik bir bölümünü kapsıyor ve “Las Vegas bina sahiplerinin net sıfır karbon emisyonuna geçişine yardımcı olmayı” amaçlıyor.

Fiziksel peyzajın dijital kopyası, yerel şehir verileri kullanılarak inşa edilmiş. Geliştiriciler modeli şehrin hava kalitesi, hareketlilik, su yönetimi ve bina emisyonları üzerindeki etkilerini doğru bir şekilde ölçmek ve tasarlamak için bir fırsat olarak görüyorlar.

Tamamlanan temel modelle birlikte, bir sonraki aşama, gayrimenkul sahipleri, devlet kurumları, üniversite araştırmacıları, veri ortakları, mimarlar ve kumarhane operatörleri dahil olmak üzere paydaşlardan gelen girdileri içerecek ve şehrin nasıl işletildiği ve kullanıldığı hakkında daha fazla ayrıntı içerecek.

Las Vegas, Cityzenith tarafından modellenen son ABD şehri ve Los Angeles ve Phoenix’in dijital modelleri de şirket tarafından Clean Cities – Clean Future girişiminin bir parçası olarak geliştiriliyormuş. Gerçek hayattaki bir nesnenin dijital alanda doğru bir şekilde yeniden yaratıldığı dijital ikizler kavramı, şehircilik, sanat, araba üretimi ve sağlık gibi sektörlerde ilgi görmüş.

Dünya üzerinde dijital ikiz geliştiren başka birçok ülke mevcut. Bazılarıyla ilgili bilgiye aşağıdaki videolardan erişilebilir:

Suriye

Shanghai

Wellington

Yararlanılan Kaynaklar

What Is a Digital Twin?
Digital Twin
Barcelona is Developing a Digital Twin Within a 9th Century Chapel

 

Etiketler

Bir yanıt yazın